2015-04-05

Cruz väg till segern

Ted Cruz tänker inte bara ställa upp i presidentvalet för att stärka sitt varumärke, utan för att vinna. Det har blivit tydligt i lanseringen av hans presidentkampanj.

Vinna, det vill alla som ställer upp i ett presidentval, men exempelvis Ron Pauls väg till segern var klart begränsad och handlade mer om sakfrågorna. Cruz förstår säkert att hans chans till seger inte är jättestor, eftersom han intagit en så tydligt ytterkantsposition, men han tänker göra vad han kan.


Cruz riktar in sig på två väljargrupper inom republikanerna: Tea Party-högern och de evangelikala (socialkonservativa, kristna högern).

Han har hittills under sina senatskarriär gjort sig känd som en Tea Party-politiker, men nu satsar han även hårt på att vinna det stora blocket evangelikala.

Lanseringseventet skedde på Liberty University i Virginia (inte i hemmastaten Texas), det största kristna universitetet i USA, grundat av den inflytelserika pastorn Jerry Falwell. Att lansera kampanjen där skickar en stark signal till evangelikala väljare runt om i USA.

Nu till påsk kom han ut med sin första tv-reklam, också den med ett tydligt kristet, religiöst budskap.Cruz har också med full kraft kastat sig in i kontoversen kring Indianas lag om religiös frihet, som fått mycket hård kritik för att kunna utgöra grund för diskriminering mot exempelvis homosexuella. Alla republikanska kandidater har ställt sig på Indianas republikanske guvernörs sida, men Cruz tillhör de allra flitigaste försvararna.

Att vara den evangelikala kandidaten leder sällan till segern i det republikanska primärvalet, men väljargruppen är trots det stark. Iowa har ett stort antal evangelikala väljare och gav segern 2008 till Mike Huckabee och 2012 till Rick Santorum, två utpräglat socialkonservativa kandidater. Även South Carolina (tredje delstat att rösta) har stor andel evangelikala väljare.

Iowa gav en rejäl skjuts till både Huckabee och Santorum, men eftersom de mötte mer välfinansierade och organiserade kandidater, lyckades de inte omsätta stödet hos evangelikala väljare tillräckligt i andra väljargrupper och John McCain respektive Mitt Romney kunde besegra dem.

Kan Cruz bli både Tea Party-väljarna och de evangelikala väljarnas favoritkandidat, och komma bättre förberedd än Huckabee och Santorum, kan det räcka långt. 

Speciellt om de sydöstra delstaterna lyckas med sina planer på att lägga sina primärval på samma datum och rätt tidigt i processen. Då kommer de evangelikala väljarna få större tyngd än i tidigare val.

Det som talar emot Cruz är att han inte är ensam att slåss om de evangelikala väljarna. Mike Huckabee ställer upp igen, Bobby Jindal, Rick Perry och kanske även Ben Carson kan bli svåra konkurrenter.

Jag tror inte han kommer cruiza till segern, hans chans att vinna nomineringen är liten, men han tänker uppenbart bedriva en kampanj som maximerar chanserna för honom.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Jag tror att Bush, Rubio eller Walker tar det hos republikanerna. Tar Bush eller Rubio det blir det väldigt intressant då Florida rimligtvis borde gå till republikanerna. Skall jag sticka ut hakan säger jag Bush.

Hos demokraterna kan man väl inte säga annat än Clinton även om jag tror att hon kommer att få svårt att motivera varför henne primärvalssegrar kommer att vara betydligt mindre än folk förväntar sig idag (idag verkar ju alla anse att det är klart)

I fajten mellan Bush och Hillary så tar Hillary det med 270-268 (OHIO, Florida, Colorado och Iowa går till Bush kontra 2012)

yanmaneee sa...

yeezy shoes
supreme
yeezy 350
moncler jacket
kobe sneakers
kyrie 5 shoes
off white
balenciaga
supreme clothing
off white hoodie

Unknown sa...

t7t97b0t59 r2e73m3g17 z0q81r6x97 e7q35g7e70 k3s11y1a47 b8x68x3j77