2013-08-31

Vad händer om det blir nej?

Barack Obama har valt att söka stöd i kongressen för att angripa Syrien. Det är oerhört dramatiskt ögonblick i Obamas presidentskap, och kan även vara det i USA:s roll som ledare av den fria världen.

Debatten om hur aktivt USA ska vara i omvärlden har alltid funnits. Under George W Bushs presidentskap var kritiken oerhört hård, främst från demokrater (och Obama), mot hans mycket interventionistiska utrikespolitik. Under president Obama har kritiken på senare tid kommit i ökande grad från republikanskt håll, där Ron Paul och nu hans son, Rand Paul, vill att USA drar tillbaka stora delar av sin militär från utlandet.

Nu kommer USA få en rejäl debatt om den frågan.

Utgången i kongressen är långtifrån säker, men min gissning är att den kan landa i ett knappt ja, där representanthuset kommer vara svårast nöt att knäcka. Det som kommer fälla avgörandet är att en del ledamöter inte på detta tydliga sätt vill vingklippa en amerikansk president, även om de i sak kanske inte tycker en attack mot Syrien är nödvändig.

För vad händer om det blir nej? Det handlar som sagt inte bara om Syrien. Det handlar om vilken roll USA ska spela och det handlar mer akut också om Iran. Om president Obama får nej skickar det en stark signal till det iranska ledarskapet att USA:s röda linjer inte är mer än en linje i sanden. Det skickar, tror jag, en stark signal att USA inte längre kommer föra en lika aktiv utrikespolitik, inte längre vara världens polis, om man vill använda det uttrycket. Om det är positivt eller inte är upp till var och en att avgöra.

Vi står inför en mycket intressant debatt, en som kanske förändrar USA:s roll i världen under lång tid.