2013-08-07

Barack Obama till Sverige

Att USA:s president kommer till Sverige är stort. Det är bara andra gången någonsin som en sittande amerikansk president besöker Sverige. Den förste var George W Bush som var här för ett EU-toppmöte när Sverige var EU-ordförande, så Obamas besök bli första bilaterala besöket. Som sagt, det är stort!

Sveriges relation till USA är bättre än möjligtvis någonsin. Dessutom kan vi krydda just detta år med två extra kryddor:

  • Det är 375 år sedan New Sweden grundades kring det som idag är delar av Delaware, New Jersey och Pennsylvania. Kolonin fanns kvar i sjutton år, till 1655, då holländarna tog över den. 
  • I år är också 230 år sedan USA och Sverige skrev under det första handelsavtalet mellan länderna. Från amerikansk sida var det ingen mindre än Benjamin Franlin som undertecknade.

När jag i mars besökte Washington hälsade jag på vår dåvarande ambassadör, Jonas Hafström. Det visade sig att han hade avtalet i en bok på bordet i sitt kontor.


Jonas är en av de personer som ska ha äran av de goda relationerna mellan USA och Sverige. Han slutade nyss som Sveriges ambassadör och är nu tillbaka på UD i Stockholm, men var i DC från 2006. Naturligtvis ska också hans chef, Carl Bildt, ha mycket cred, bland annat genom de utmärkta kontakterna både med Hillary Clinton och John Kerry, samt många andra amerikanska politiker.

Inte heller att glömma är vår svenskättade vän, kongressledamoten Randy Hultgren, som bildat ett Friends of Sweden-nätverk i representanthuset, som spridit sig till senaten.

Hultgren med undertecknad och hans assistent Katie Brookens.
Grunden till de goda relationerna har dock inte att göra med enbart enskilda personer, utan genom att Sverige idag är ett land som inte ständigt faller ut i hatattacker mot USA, som kunde ske under Olof Palmes tid. Vi är ett frihandelsvänligt, positivt land, med en befolkning som tar in mycket amerikansk kultur och många svenska politiker som åker över havet för att lära och se i amerikanska kampanjer.

Sverige var en av initiativtagarna till det frihandelsavtal mellan EU och USA som nu ska börja förhandlas fram. Vilket jag gissar kommer vara en av de viktigaste punkterna som avhandlas på mötet. Sådan konstruktivitet vill nu USA visa sin uppskattning för. Samt att vi nu under lång tid deltagit med trupp i Afghanistan.

Frågan är: Kommer Barack Obama och Fredrik Reinfeldt spela någon basket? En sport de båda utövat.

1 kommentar:

Björn Börjeson sa...

Du borde få en utmärkelse för din blogg, Mathias!