2013-04-07

Boktips: Patriots av David Frum

Journalisten David Frum blev oväntat, i alla fall för honom själv, talskrivare åt president George W Bush i början av hans presidentskap. Efter två år slutade han i Vita huset och blev då den förste insidern att skriva en bok om Bush som president, The Right Man. Nu har han gett sig in på skönlitteraturen med sin bok Patriots.

Den utspelar sig i ett fiktivt Washington DC där USA:s förste svarta president nyss misslyckats med att bli omvald. Huvudpersonen, Walter Schotzke, är en ung man utan mål och mening i livet, beroende av farmor som kontrollerar hans avsevärda senapsförmögenhet.

Farmor ser till att han får jobb som assistent till en senator vars karriär familjen har stöttat. Där inleds ett uppvaknande för Schotzke, men han kastas snart in i den cirkus som är det politiska livet i huvudstaden.


Boken är en hård kritik av den ytliga och industrimässigt uppbyggda politiska världen i USA, särskilt riktat mot den konservativa världen med Fox News i spetsen. Det är en kritik som Frum ofta för fram även i andra sammanhang. Han förespråkar själv ett mer mitteninriktat republikanskt parti.

Jag gillar boken och slukade den under ett par dagar på jullovet. Det är kul att hänga med bakom kulisserna i DC, och känna att det både är överdrivet och samtidigt väldigt nära sanningen.

Tyvärr saknar boken en tydlig story. Jag trodde länge att den skulle komma igång, att en klassisk kamp skulle inledas, men icke. Det händer saker hela tiden, storyn först framåt, men oklart i vilken riktning. Hade han fått till den delen kunde det blivit en riktigt bra bok.

För nördar av amerikansk politik är den hur som helst klart läsvärd.

Patriots av David Frum, $9.99 för Amazon Kindle.
Mer om Frum hittar ni på Daily Beast.

Inga kommentarer: