2012-10-18

Ohio avgör, igen


Valet ser ut att bli väldigt jämnt. Det är några veckor kvar och mycket kan hända, men just nu pekar allting på att det kan bli mycket små marginaler som avgör. Då blir det också troligt Ohio som avgör, och som nu utgör Barack Obamas största chans att bli omvald.

I RealClearPolitics genomsnitt leder Mitt Romney med 0,4%. I Gallup har han tagit en kraftig ledning på 51-45, men Obama har ledningen i några andra mätningar som balanserar upp.

Tittar vi på de mer intressant elektorsrösterna så är läget bättre för Obamam men RCP rankar hela 11 delstater som toss up. Utan dessa leder Obama med 201 mot 191. 270 krävs för att vinna.

Om vi försöker fördela dessa 11 så lägger jag de tre där Romney leder i genomsnittet - North Carolina, Florida och Colorado - i hans kolumn samt Virginia där visserligen Obama leder i genomsnittet, men Romney alla de senaste mätningarna.

Då når Romney 257 elektorsröster.

Hos Obama lägger jag de kvarvarande sju: New Hampshire, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Iowa och Nevada.

Då når Obama 263 elektorsröster.


Kvar har vi alltså Ohio, som med sina 18 elektorsröster avgör valet.

Går Ohio till Obama vinner han med 281-257.
Går Ohio till Romney vinner han med 275-263.

I Ohio håller Obama ställningarna, även om han har tappat efter den första debatten. Han leder i genomsnittet med 2,4% och i de flesta mätningar som är gjorda efter debatten.

I Romneys kolumn känns Colorado skakigt och utan den delstaten vinner han inte, även om han tar Ohio. Men det är inte heller helt osannolikt att New Hampshire skulle kunna tippa över i hans kolumn, där Obamas ledning nu är bara 0,8%. Då skulle Romney ändå vinna.

Martin Gelin på DN skriver om varför Obama fortfarande ser hyfsat stark ut i Ohio, han pekar ut gräsrotskampanjen.

Naturligtvis är inga delstater självklara. Michigan och Pennsylvania till Obama och North Carolina till Romney känns troliga, i övrigt är det mycket osäkert. Men det syns ändå tydligt vilken troligt avgörande roll Ohio kommer att få.

PS. Jag skrev även i juli om Ohios stora betydelse. DS