2012-10-27

Obama har fortfarande greppet

Trots att Mitt Romney nu har lett i RealClearPolitics genomsnitt i de nationella mätningarna 21 av de 24 senaste dagarna så har Barack Obama fortfarande grepp om valet, på grund av att han fortfarande leder i de flesta battlegroundstaterna.


RCP har även genomsnitt för delstaterna och tar vi dessa snitt som valresultat och ger delstaten till den som leder där just nu så vinner Obama med 290 elektorsröster (av 270 nödvändiga) mot Romneys 248.

Av de 11 swingstaterna hamnar bara tre i Romneys kolumn (North Carolina, Virginia och Florida) och Colorado är helt jämnt, vilket gör att den hos RCP hamnar hos Obama.

Som jag tidigare skrivit kan mycket väl Ohio bli avgörande. Romney minskade avståndet efter första debatten men sedan dess har det legat runt 2% ledning för Obama i över två veckor. Politico listar fem punkter för hur Romney skulle kunna vinna Ohio.

Romney måste alltså ta det sista steget för en seger, ta ledningen i fler swingstater. Närmast till hands ligger Colorado, New Hampshire, Iowa och Nevada. Vinner han dessa klarar han sig faktiskt utan Ohio. Med Ohio kan faktiskt förlora Nevada, Colorado och New Hampshire.

Men, det måste som sagt hända något.

Detta något skulle kunna vara den slutande tv-reklamspushen som det pratats om så länge. Obama-kampanjen brände mycket pengar under sommaren, medan Romney-kampanjen har satsat på att ha pengar till slutspurten. Det har de. I mitten av oktober fanns över 120 miljoner dollar i kassakistan, men ännu ser vi inte att Romney-kampanjen, republikanska partiet och närstående PACs och kommittér har mer reklam på tv än Obama ditos.

Romney fortsätter också hålla linjetal. Igår i Iowa om ekonomin, där han lovar "big change." Det är klokt, tror jag, han måste vara på offensiven.


Inga kommentarer: