2012-10-07

Aldrig riktigt motflyt för Obama

Är det tur eller skicklighet som avgör vem som vinner i poker?
Utgångsläget för president Obama att bli omvald är, som jag påpekat många gånger, dåligt. Hög arbetslöshet, dålig approval rating, en majoritet som tycker landet är på väg i fel riktning, och så vidare. Anledningarna till att han ändå leder och är favorit att vinna är många, men jag har noterat att han sällan råkar in i långa perioder av dåliga nyheter.

I slutet av maj och början av juni hade han ett par dåliga veckor. En dålig jobbrapport, misstag från Cory Booker, Deval Patrick och Bill Clinton, förlust i guvernörsvalet i Wisconsin, David Axelrods attack mot Romney floppade, Obama sa att "the private sector is doing fine" och republikanerna slog honom i fundraising. Dessutom förväntade sig då de flesta att Högsta domstolen skulle slå ner hela eller stora delar av Obamacare.

Så blev det inte. HD gav Obamacare godkänt och en negativ trend för presidenten tog abrupt slut.

Tittar vi på förlusten i debatten, ser vi ett liknande mönster. Mitt Romney vinner i utklassningsstil och opinionen ser ut att svänga kraftigt i några swing states dagen efter debatten. Men då kommer en jobbrapport som visserligen inte är lysande, men ändå är någorlunda positiv för presidenten. Dessutom visar det sig att Obama-kampanjen dragit in nästan rekordmycket pengar i september, 181 miljoner dollar.

Romneys framgång i debatten är därmed inte inte utraderad, men det som kunde blivit inledningen på en klart negativ trend för presidenten är nu inte lika trolig.

Ett annat tillfälle var attackerna mot ambassaderna i Mellanöstern, där en amerikansk ambassadör blev dödad. En händelse som kunde skakat Obamas omvalschanser i grunden. Romney kunde effektivt ha hamrat in att Obamas nya, mjuka stil mot arabvärlden inte fungerade. Att be om ursäkt, som Romney påstått att Obama gjort (men som flera faktagranskare inte håller med om) funkade inte. Istället för detta scenario, gjorde Romney-kampanjen ett misstag i sina snabba kommentarer, vilket tog udden av kritiken.

Är det tur eller skicklighet som avgör vem som vinner i poker? Både och, men i det långa loppet avgör skickligheten. Du kan vinna en enskild hand genom tur, men har svårt att vinna turneringar. Tur, eller otur, är dock en faktor. Att Obama-kampanjen nu släpper nyheten om 181 miljoner är inte tur, det är välplanerat, och Romney-kampanjens misstag är inte heller otur, det är inkompetens. Men den positiva jobbrapporten hamnar mer på turkontot (även om såklart själva ekonomin inte är turbaserad).

Det här är mer en spaning, än någon djuplodande analys. Den baseras på en känsla. Men jag skulle ändå säga att det är sådant här som tippar ett val i endera riktning när det är så jämnt som det är. Och det är väl som man brukar säga: Endast den skicklige har tur.

Inga kommentarer: