2012-09-03

Obamas utmaningar på konventet

Jag avundas inte uppgiften för Barack Obama inför hans tal på konventet. För fyra år sedan bars han fram av en våg av hopp, han lovade att förändra Washington och stoppa höjningarna av havsnivån. Nu vill inte ekonomin ta fart, nästan två tredjedelar av befolkningen tycker att USA är på väg i fel riktning, Washington är mer polariserat än någonsin och John Kerrys försök till klimatlag blev inte ens en tummetott.


Detta ska alltså president Obama vända till något positivt, och naturligtvis saknas det inte ljuspunkter. General Motors lever och Osama bin Laden är död, som vicepresident Biden sa. USA har 29 raka månader med jobbtillväxt bakom sig och det fria fallet i ekonomin har stoppats och vänts till tillväxt. Irakkriget är avslutat och kriget i Afghanistan är på upphällningen.

Dessutom skyller inte väljarna det dåliga läget enbart på Obama, utan fortfarande i huvudsak på George W Bush.

Trots ljuspunkter har Obama svårt att ställa frågan till väljarna "har du det bättre idag än för fyra år sedan?" och få ett positivt svar. Därefter krumbuktade sig hans rådgivare igår i de politiska söndagsprogrammen när de just fick den frågan. De vill inte svara nej, för då använder republikanerna det emot dem och väljarna får en bekräftelse på sina farhågor. Svarar de ja blir folk förbannade, för det är inte vad de tycker (vilket visat sig i fokusgrupper att det är just så många väljarna reagerar).

Därför har Obama-kampanjen haft ett så starkt fokus på Mitt Romney. De har hamrat på honom konstant sedan början av sommaren. Deras största chans att vinna är att hålla nere hans stöd.

Men ett sådant tal kan inte Obama hålla. Han kommer naturligtvis kritisera motståndaren, men måste ta med andra, mer positiva, delar också.

Det blir med andra ord en delikat balansgång för presidenten. Jag tror han tänker försöka visa på två alternativ, den som han står för och den som är en återgång till president Bush.

Hans stora chans, tror jag, är att åter försöka ingjuta hopp i väljarkåren. Romney misslyckades med injicera framtidstro i sitt tal, och även om det är svårt för Obama att göra det så måste han försöka. Inte på något naivt sätt, eller så svulstigt som för fyra år sedan, men jag tror väljarna längtar efter att få känna att det kommer att bli bättre.

Inga kommentarer: