2012-08-28

Det är nu det avgörs

De två konventen tillsammans med de tre debatterna kommer att avgöra presidentvalet. Dessutom kommer troligen något oväntat inträffa, stort eller smått, som också kan ha en avgörande effekt. För Mitt Romney är konventet hans största möjlighet att vända opinionssiffrorna till sin fördel.

Den som leder innan konventen börjar har vunnit i tolv av de femton senaste presidentvalen, enligt Gallup. I deras sista mätning innan konventet ledde Romney med 47% mot Barack Obamas 46%.

Tittar vi istället på RealClearPolitics genomsnitt på de senaste mätningarna leder istället Obama med 1,1%. Tar vi genomsnittet på de fem mätningar som mäter enbart efter Paul Ryan utsågs till vicepresidentkandidat så är Obamas försprång 0,8%.

Det är med andra ord brutalt jämnt, men ändå samtidigt med en klar fördel för Obama. Han har haft ledningen oavbrutet sedan oktober förra året. Ingen stor ledning, som mest drygt 5%, oftast inom 2%, men ändå en ledning.


Konventen kan innebära stor skillnad i opinionen. Bill Clinton låg under mot George H. W. Bush 1992 innan konventet, men ökade med 14%-enheter, tog ledningen och vann. Fyra år tidigare hade samme Bush klart legat under mot Michael Dukakis, efter demokraternas konvent, men vände läget vid sitt eget konvent några veckor senare. .

Mellan 1964 och 2008 har den genomsnittlige "bouncen" varit 5-6%-enheter.

John Kerry däremot fick knappt någon skjuts alls i mätningarna. Barack Obama fick inte heller mycket till bounce av konventet 2008, mycket på grund av att McCain-kampanjen smart presenterade Sarah Palin som vicepresidentkandidat dagen efter Obamas tal, och därmed snabbt knipsade av uppmärksamheten för Obama. (Sen fick ju Palin andra effekter, men just då var det effektivt.)


Årets republikanska konvent kommer att känna på något liknande. Obama kommer inte presentera någon ny vicepresidentkandidat, men demokraternas konvent tar vid veckan efter och ger dem chansen att snabbt neutralisera eventuella framgångar för Romney.

Ska Mitt Romney vinna det här så är det här han måste slå till. Han behöver ta en ledning som är så stark att inte Obama tar tillbaka den en vecka senare.
1-2% ledning för Obama måste vända till 1-2% ledning för Romney, efter de båda konventen. Då har han en verklig chans, inte minst med tanke på att han och republikanerna från konventen och framåt sannolikt kommer ha mer pengar att spendera.


Inga kommentarer: