2012-07-18

Svårt utan Ohio

Ohio är en ständigt återkommande battleground state. En delstat som kan tippa åt vilket håll som helst i presidentval. Sedan 1972 har Ohio sex gånger röstat på den republikanska kandidaten, fyra gånger på den demokratiske. Samtliga gånger på vinnaren. När jag sitter och tittar på scenarier för utfallet i november blir det tydligt hur svårt det är att vinna utan Ohio.


Jag utgår från RealClearPolitics electoral college. De olika delstaterna har ett visst antal elektorsröster, Ohio 18 exempelvis, och för att vinna krävs totalt 270.

Hos RCP, som utgår från opinionsmätningar, har Barack Obama i dagsläget 221 elektorsröster och Mitt Romney 181. Då ingår de delstater som inte är helt säkra, utan låtar åt den ena eller andra kandidaten.

Sedan finns 11 delstater som toss up, där mätningarna är inom felmarginalen och inte säkert lutar åt något håll. Om vi placerar ut dessa delstater så framträder just Ohio som nyckeln.

Vi ger Florida, North Carolina och Missouri till Romney. I ett jämnt val känns dessa tre som hans mest sannolika vinster av toss up-staterna. Det tar honom till 235 elektorsröster.

Vi ger Michigan, Wisconsin och Nevada till Obama. Då hamnar han på 253.

Kvar har vi då Colorado, Iowa, New Hampshire, Virginia och Ohio.

Som ni ser räcker det då för Obama att vinna Ohio, vilket skulle ge honom 271 röster. Om Romney vinner Ohio behöver han ta exempelvis Virginia och New Hampshire för att komma till 270. Men utan Ohio är han alltså rökt, i det här scenariet.

Naturligtvis finns det vägar runt Ohio för kandidaterna. Obama kan vinna Florida, vilket sätter honom i en stark position även utan Ohio. Romney skulle kunna vinna Michigan, där han är född. Då räcker det att han vinner exempelvis Iowa, Colorado eller Nevada för att vinna.

Mina exempelvis ovan på i vilken kolumn delstaterna hamnar ska ses som just exempel, med ändå inte osannolika sådana. Som det artar sig nu - till ett jämnt val - kommer Florida och Ohio återigen spela en nyckelroll.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack. Har undrat om opinionsinstituten använder sig av någon sorts elektor-normering av resultaten eller om man bara räknar % av hela befolkning. Fick lite svar nu.