2012-07-29

100 dagar kvar till valet

Idag är det 100 dagar kvar till presidentvalet den 6 november. Hos Gallup har det stått 46-46 mellan Barack Obama och Mitt Romney i fyra dagar. Hos RealClearPolitics leder Obama med 1,6%. I antalet elektorsröster ger RCP 231 till Obama och 191 till Romney med hela 116 stycken som toss up. Det är med andra ord precis som vi trodde, ett väldigt jämnt val.


Den sittande presidenten har en fördel när vi närmar oss de sista kilometerna av detta maratonlopp. Han ligger någon meter eller två före Romney - om ni ursäktar sportanalogin så här i OS-tider - men har inte lyckats skaka av sig utmanaren trots en ursinnig attack den senaste milen. I sportsammanhang brukar sådant tala för killen som ligger i rygg och inte ha behövt dra. Riktigt så funkar det såklart inte i politik, men något ligger det i liknelsen.

Obama har spenderat stora pengar på att knäcka Romney, än så länge utan synbar effekt på opinionssiffrorna. Att bedriva en sån negativ kampanj kan vara svårt att vidhålla hela vägen till november. Folk valde Obama för fyra år sedan med ett löfte om att han skulle förändra Washington och införa hopp och förändring. En del kommer surna om han fyra år senare bedriver den mest negativa kampanjen sedan Lyndon Johnson 1964.

Romney har legat i rygg och samlat kraft, i den politiska världen är det pengar. Han ser ut att komma matcha och mycket möjligt ha en fördel över Obama under upploppet. Att Obama inte lyckades knäcka honom under tiden han hade en ekonomisk och organisatorisk fördel de senaste månaderna kan vara en del i avgörandet i november.


Kampanjerna kommer spela roll när det är så jämnt, men valet kommer ändå sannolikt avgöras av ekonomin. I fredags kommer ytterligare en negativ nyhet för Obama, när BNP-tillväxten bara landade på 1,5% senaste kvartalet. En klar nedgång från tidigare. Det tycks vara så att USA:s återhämtning inte bara planat ut, det kan ha vänt neråt igen. Om det är väljarnas uppfattning i november får han svårt att vinna.

Men Mitt Romney måste också visa att han är redo att ta över. Hans utrikesresa inledes smått katastrofalt och vi får se vad eftermälet blir. Han ska också utse en vicepresidentkandidat, hålla ett anförande på det republikanska konventet och debattera tre gånger mot president Obama i oktober.

En sak är i alla fall säker: Det här kommer bli mycket mer spännande än de olympiska spelen!


Inga kommentarer: