2012-01-04

Två vinnare, fyra förlorare

Det har varit en galet spännande natt. Ena stunden har Mitt Romney lett med elva röster, ett par minuter senare Rick Santorum med tretton röster. Så har det sett ut. Som någon sa på Twitter, en kandidat som har spenderat mest tid i Iowa delade vinsten med kandidaten med den som spenderat minst tid i Iowa.

Mitt Romney och Rick Santorum är Iowas två vinnare. Alla andra är förlorare. Ingen överträffade några förväntningar.


Rick Perry underträffade snarare dem något, och meddelade också att han åker hem till Texas för att överväga den bästa vägen framåt. Sannolikt kommer han fram till att avsluta kampanjen.


Michele Bachmann meddelade inte att hon hoppar av, men det är inte omöjligt att det kommer ett sådant besked ändå. Hon verkar ha väldigt snålt med pengar och samtidigt har nu Rick Santorum defintivt tagit grepp om hennes väljare.

Förutom resultatet så var Rick Santorums tacktal mycket viktigt för att etablera honom som Mitt Romneys främste utmanare. Han pratade med mycket känsla och sa alla de rätta sakerna, dessutom lät han och såg statsmannamässig ut.

Romneys tacktal innehöll alla de rätta orden, och hans fokus låg fortsatt på Barack Obama, men känslan saknades. Det är väl just där vi ser Romneys problem att entusiasmera väljare.

Ron Paul hängde med Romney och Santorum i början av kvällen med de andra två, men tappade efter att hälften av rösterna räknats. Det är en imponerande bedrift av en 76-årig kandidat med de åsikterna att komma trea och vara så nära att vinna, men han är ändå en förlorare. Förväntningarna var högre, och storyn efter Iowa är inte Paul, det är Santorum. Han kommer säkert vara kvar länge i kampanjen, men är lika chanslös som tidigare.

Newt Gingrich gjorde dåligt i från sig - som förväntat - och höll dessutom ett bittert, riktigt dåligt "tacktal". Han gnällde och klagade, främst på Mitt Romney och attackerna mot honom. Han längtar efter att hoppa på Mitt Romney nu. Kan knappt hålla sig. Det här är personligt, Romney ska sänkas.


Så, vad händer nu?
Vidare mot New Hampshire, och till viss del South Carolina, där en del kandidater kommer kampanja eftersom Romney är så överlägsen i New Hampshire. Det sägs att John McCain kommer endorsa Mitt Romney i New Hampshire i morgon. McCain är mycket populär i delstaten, och vann där både 2000 och 2008.
Men det skruvar också upp förväntningarna på en utklassningsseger för Romney. Santorums chans är att han lyckas framstå som Romneys enda seriösa utmanare de närmaste dagarna, de kan de som inte gillar Romney sluta upp kring honom, han kan överträffa förväntningarna i New Hampshire och kanske, kanske, kanske vinna i South Carolina. Då är det match.

Men glöm inte att den stora favoriten att vinna nomineringen är fortfarande Mitt Romney. Och hans placering i Iowa är stark, med tanke på att han inte alls satsat på delstaten på samma sätt som 2008. Nu går han upp med teve-reklam i Florida, som första kandidat. Han har den starkare super-PAC:en som nu kommer ge sig på Rick Santorum, och redan köpt reklamtid både i South Carolina och Florida.

I morgon åker jag till New Hampshire. Min plan är att kunna berätta för er hur kandidaterna känns på nära håll och lyssna på hur väljarna där resonerar. 



Inga kommentarer: