2012-01-01

Santorum med momentum

Den viktigaste opinionsundersökningen inför valet i Iowa är publicerad. Des Moines Registers mätning visar att Mitt Romney leder, men att det är Rick Santorum som är på väg uppåt som en raket i mätningarna.I ett par andra mätningar under veckan har Santorum klockat in på 15-16% stöd. Det gör han även i Registers. Romney landar på 24% och Ron Paul på 22%
Mätningen pågick tisdag till fredag och när tidningen tar och tittar på siffrorna enbart de sista två dagarna är Santorum uppe i 21%. Romney ligger kvar på 24% och Paul faller till 18%. På enbart fredagen (med väldigt lite underlag) hade Santorum 22% och Romney 23%.

Detta var exakt vad Santorum behövde. Under veckan har mätningar visat att han är på gång, media har hakat på och det har blivit buzz kring honom. Men många väljare har sannolikt varit osäkra på om han verkligen är den kandidat som de ska satsa på. Är det bara något tillfälligt i de här mätningarna? Nu får de ett tydligt besked att han är en kandidat som faktiskt kan vinna Iowa. Det gör sannolikt att anhängare både till Michele Bachmann, Rick Perry, Newt Gingrich och andra överger sina kandidater och ansluter sig till Santorum.

Risken för Santorum är naturligtvis att alla andra kampanjer nu dumpar allt de har över honom. Hans fördel är såklart att det är väldigt kort om tid. Medierna har svårt att hinna granska honom ordentligt, deras fokus är på det som händer just nu i Iowa.

Ytterligare positiva saker kan också hända för Santorum innan tisdagen. Exempelvis något eller några tunga endorsements. Troligast - även om han också hintar om Romney - är Steve King, kongressledamot och enligt många Iowas tungsta konservativa röst. Kanske, kanske också Mike Huckabee, senaste republikanska vinnare i delstaten (även om han sagt att han inte ska stödja någon innan Iowa, men man vet aldrig när det hettar till).

För att göra det extra osäkert säger hela 41% att de kan komma att ändra sig innan tisdagen...

Registers siffror
Mitt Romney 24%
Ron Paul 22%
Rick Santorum 15%
Newt Gingrich 12%
Rick Perry 11%
Michele Bachmann 7%
Jon Huntsman 2%

Inga kommentarer: