2012-01-20

Romneys ledning kollapsar

Orden kommer från den torre chefen på Gallup, Frank Newport:

“Romney was up 23 points over Newt Gingrich. Now it will be down about 10 points. So clearly, things are collapsing.”

I början av veckan hade Mitt Romney en ledning, nationellt, på 23 procent. Nu - fredag, men egentligen torsdag, som är senaste mätdag - är den nere i 10 procent.
Eftersom Gallups siffror är en rullande femdagars torde siffrorna för själva torsdagen vara klart mycket sämre än 10 procent. Förmodligen inte ens en ledning.


Fortfarande, dock, ligger Romney på 30 procent. En siffra som är högre än någon gång under hösten och december. Men fallet tycks vara mycket snabbt.

Det betyder att Newt Gingrich inte bara kan ta hem South Carolina, han kan göra det med stora siffror.

Man skulle kunna säga att Romney nu tycks gå igenom det alla andra kandidater har gått igenom (undantaget Santorum möjligen). Efter en hårdare granskning och attacker faller sjunker stödet likt en sten. Det är faktiskt först nu som det har blivit en drevliknande granskning och uppmärksamhet kring Romney, kombinerat med mycket rött kött från Gingrich i veckans två debatter.

Trots detta har jag väldigt svårt att se hur Gingrich till slut skulle kunna stå som segrare. Han är en kandidat med väldigt mycket bagage. Romney, hans Super-PAC och det republikanska etablissemanget (som inser att Gingrich kommer bli krossad av Obama) kan ladda B52:orna fulla och lägga bombmatta efter bombmatta över honom.

Delar ni uppfattningen har ni chans att tjäna lite stålar på Intrade. Romney har tappat från över 90 procent till just nu 75,4 procent.


1 kommentar:

chall sa...

Jag tror att Santorum kanske tar över Gingrichs roll och kanske vinner över Romney... eller jag vet inte.... det är skumt iaf för mig att Newt vinner så mycket efter debatten som jag tyckte han var så ytlig i.... ah well, I'm not a Southern Carolina woman. Happy me for that though.