2012-01-24

Romney hamrade Newt

Newt Gingrich har tagit ledningen i Florida. Mitt Romney tänker ändra på det och ägnade hela måndagen i kampanjen till att hamra Newt Gingrich. Han avslutade måndagen på samma sätt. De inledande femton minuterna av debatten i Florida gick till stor del åt att en debatt mellan de två. I övrigt var det en transportsträcka.

Här är mina omdömen om debattörerna:

Mitt Romney

Efterspelet till debatten kommer till stor del handla om Newt Gingrichs tid hos Freddie Mac och sättet han slutade som talman i representanthuset. Det är precis vad Mitt Romney vill och han skapade den situationen genom att i inledningen oavbrutet puckla på Gingrich.

Framförallt var han effektiv när han pressande Gingrich om hans jobb åt Freddie Mac (som är ett bolag vars varumärke inte står högt i kurs hos republikanska väljare). Gingrich har fått 25 000 dollar i månaden i sex år, totalt 1,6 miljoner dollar, från företaget för konsultarbete. Romney menade att han var en lobbyist och Gingrich hade svårt att trovärdigt förklara vad han gjorde åt bolaget. Det lät inte särskilt att han fick så mycket pengar för rådgivning som historiker.

Det var bra attacker från Romney, men samtidigt levererade han inte några knockout-slag. Dock lär debatten i några dagar handla om Gingrichs bakgrund (om inte något annat poppar upp i denna oförutsägbara nomineringsstrid) och det är precis vad Romney-kampanjen behöver.

Vad som möjligen var bäst för Romney i denna debatt var att publiken hade fått förhållningsorder att inte lägga sig i genom att bua eller applådera. Gingrich har verkligen byggt på detta i tidigare debatter, vilket han inte kunde nu.

Newt Gingrich

Han såg surare och surare ut när Romney fortsatte sina attacker, men Bad Newt kom aldrig fram. Det är den disciplinen han måste ha om han ska kunna vinna nomineringen. Försvaret mot attackerna skötte han istället genom att agera frontrunner och försöka hålla sig ovanför bråket. Han gav igen en del, men nackdelen  för honom att inte slå tillbaka med full kraft är att rapporteringen efter debatten kommer handla om Romneys  attacker.

I de två debatterna i South Carolina lyckades han få in home run-träffar vilket gav honom ett otroligt momentum som han lever på fortfarande. Något sådant inträffade inte i den första debatten i Florida. Inte heller upptäckte jag några avgörande misstag som i sig blev till någon homerun för hans motståndare. En stabil insats, men han tillät att Romney började bromsa hans momentum.

Rick Santorum och Ron Paul

Jag klumpar ihop dom. Den här debatten handlade om Mitt och Newt, inte Rick och Ron. Båda två var helt okej, men spelade verkligen andrafiol. Santorum hade några hyfsade attacker på firma Romney-Gingrich och Paul var verkligen en happy warrior, men i den långa serien av debatterna gjorde den här inte mycket för de här två herrarna.

Del av debatten mellan Romney och Gingrich:SvD.

Inga kommentarer: