2011-12-04

Årets bästa nyhet för Obama


Nyheten att arbetslösheten i USA sjönk från 9 till 8,6% är årets bästa nyhet för president Barack Obama.

Den taskiga ekonomiska utvecklingen är utan tvekan det största hotet mot Obamas möjlighet att bli omvald. Under större delen av 2011 har arbetslösheten bitit sig fast på eller över 9%. Då är det svårt att hävda att hans ekonomiska politik har haft en positiv effekt.

Som ni ser på diagrammet har det faktiskt varit värre tidigare, men nedgången bröts i början av året och har sedan dess legat någorlunda still. Vita husets egna prognoser har visat att den skulle ligga kvar där fram till valet. Därför är det nog en överraskning för alla att den sjönk så kraftigt i november.

Republikanerna hävdar - möjligen med rätta - att anledningen till den stora nedgången är att över 300 000 personer lämnat arbetsmarknaden och inte längre är arbetslösa, rent statistiskt. Det må, som sagt, vara sant men spelar inte så där värst stor roll för opinionen. Om arbetslösheten tickar ner några tiondelar till och kommer under 8% till valet så ökar Obamas chanser att bli omvald avsevärt. Han kan då hävda att det har vänt.

Inga kommentarer: