2011-09-07

Jobbtal, debatt, jobbtal

Den här veckan innehåller tre tunga politiska punkter: Mitt Romneys jobbtal, den republikanska presidentkandidatdebatten och Barack Obamas jobbtal.



Romney höll sitt jobbtal i går, då han presenterade en ambitiös jobbplan på 59 punkter och 160 sidor (som kan läsas här, eller laddas ner till Kindle).
Jag har skummat planen. I inledningen listar Romney fem lagförslag han omedelbart skulle lägga fram för kongressen och sedan några executive orders han som president skulle utföra första dagen i Vita huset. Den innehåller en beskrivning av nuläget och lite historia. Varje kapitel tar upp president Obamas misslyckanden och Mitt Romneys förslag på lösningar.

Att presentera en så omfattade plan är ett smart drag. Det visar att han lagt ner arbete på planen och inte bara presenterar några övergripande riktlinjer. Kontrasten med Obama blir tydlig, eftersom det riktats mycket kritik mot presidenten att han inte presenterat några egna detaljerade förslag.

Både Rick Perry och Jon Huntsman har svarat med att påpeka att Massachusetts var nummer 47 av 50 delstater i jobbskapande under Romneys tid som guvernör.


Inför den republikanska debatten ikväll kommer media i huvudsak titta på och utvärdera hur Rick Perry klarar sig. Det är hans första presidentdebatt och förväntningarna är höga. Han har omedelbart intagit front runner-positionen och behöver leverera.

Mycket fokus kommer också vara på debatten mellan Perry och Romney. Den senare har i huvudsak fokuserat på Obama, kommer han attackera Perry?
Troligen kommer Romney fortsätta sitt spår med att han inte är någon karriärpolitiker (till skillnad från Perry), men hur hur kommer han dänga det i huvudet på Romney.

Någon som med stor sannolikhet kommer attackera är Jon Huntsman. Han har antagit en aggressivare roll på senare tid och kommer säkert fortsätta det.

Och vad ska Michele Bachmann hitta på? Hon har nästan helt försvunnit från radarn sedan vinsten i Ames och Perrys inträde.



I morgon ska Barack Obama hålla sitt jobbtal. Förväntningarna är höga. En del har läckt ut. Troligen kommer han föreslå ett stimulanspaket på ett antal hundra miljarder dollar bestående av skattesänkningar - eller fortsätta låga skatter - och infrastrukturprojekt.

President Obama har det tuffare nu än någonsin. Förutom låga förtroendesiffror i allmänhet så kom nyss en mätning som visar att han börjar tappa stöd även hos kärntrupperna. Talet och jobbplanen ska uppnå flera syften:

Han ska ta tillbaka det politiska initiativet, tilltala mittenväljare samtidigt som han tilltalar kärnväljarna, dra upp stridslinjerna inför nästa års val samt såklart lägga fram förslag som kan vända den negativa utvecklingen i ekonomin.

Ingen lätt uppgift, som alla kan förstå.

Inga kommentarer: