2011-04-05

Tim Kaine tar hjälp av IKEA

Tim Kaine är ordförande för demokraterna i USA. Eller var. Han har avgått med omedelbar verkan för att istället bli kandidat till senaten. Jag träffade honom i oktober i Illinois.

Kandidaturen har det spekulerats om ett bra tag nu. Ända sedan sittande senatorn Jim Webb meddelade att han inte ställer upp för omval.

Att Kaine väljer att kandidera är en framgång för demokraterna. Han kommer troligen bli en stark kandidat - den starkaste demokraterna kan få fram i Virginia - ett år då demokraterna ser ut att få det svårt i senatsvalen.

Kaine, guvernör i Virginia 2006-2010, kommer sannolikt ställas mot George Allen. Den tidigare guvernören och senatorn som försöker göra comeback efter den tuffa förlusten för snart sex år sedan. Jag skrev om Allens comebackförsök i januari.

I grunden är Kaine advokat. Han representerade under flera år människor som blivit nekade bostad på grund av diskriminering. 1994 inledde han sin politiska karriär när han valdes in i Richmonds City Council. 1998 blev han borgmästare i staden, 2002 viceguvernör i Virginia, 2006 guvernör och 2009 ordförande för demokraterna.


Senatskampanjen lanserar han med en två minuter lång video. Första minuten ägnar han åt att berätta om framgångnarna som borgmästare och guvernör. Bland annat att han lockade flera storföretag till delstaten, däribland IKEA. Andra minuten fokuserar han på vad han ska åstadkomma i Washington. Huvudstaden har en del att lära av grannstaten Virginia, menar han.
Jag noterar att president Obama inte förekommer alls i videon.

I oktober träffade jag Kaine då han kampanjade för Dan Seals i Illinois. Han höll ett kort anförande där han - trots motvinden - lyckades bra med att peppa gräsrötterna. Tog sig tid att prata och ta foton med alla som ville. Inklusive undertecknad.