2010-11-02

Läget i senatsvalet

Valdagen är bara några timmar borta, här i USA. Här är läget i senatsvalet.

Republikanerna behöver ta netto tio platser för att nå majoritet. Vid 50-50 i senaten avgör vicepresidentens röst. Att de får fyra fler platser är så gott som klart - North Dakota, Arkansas, Wisconsin och Indiana.

Sju platser (som nu innehavs av demokrater) är osäkra och republikanerna behöver alltså vissa sex av dessa för att nå majoritet.

The Fix har en bra genomgång av de senaste mätningarna och menar att det rör sig svagt i republikanernas riktning:

Washington
Patty Murray (D) ledning har minskat. Dino Rossi (R) ligger nu bara två procentenheter efter i tre nya mätningar och leder i en.

Illinois
Mark Kirks (R) ledning över Alexi Giannoulias (D) består och håller sig runt 3-4 procentenheter.

Nevada
Harry Reid (D) har inte lett i en enda mätning på tre veckor och Sharron Angles (R) ledning ligger runt 4 procentenheter.

Pennsylvania
Joe Sestak (D) har kämpat sig närmare Pat Toomey (R) senaste veckorna, men Toomey leder trots allt med i snitt 4 procentenheter i de senaste mätningarna.

Colorado
Ken Buck (R) leder i de senaste mätningarna, men avståndet till Michael Bennet (D) är inte mer än 2-3 procentenheter.

West Virginia
Joe Manchin (D) leder med 4-5 procentenheter över John Raese (R) och har så gjort i någon vecka.

Kalifornien
Barbara Boxer (D) ökade sin ledning över Carly Fiorina (R) för en vecka sedan, men den har de senaste dagarna minskat till 4-5 procentenheter.

Det ser alltså ut som om republikanerna kommer vinna i Illinois, Nevada, Pennsylvania och Colorado. Demokraterna ser ut att vinna West Virginia och Kalifornien. Washington verkar mycket osäkert. Men även om Washington går till republikanerna så räcker inte det. De måste vinna West Virginia eller Kalifornien också. Där ligger WV klart närmast.

Om Washington faller till demokraterna blir läget i senaten 51-49, till dems fördel. Vinner republikanerna där, är läget 50-50. Det räcker, som sagt, inte.

Inga kommentarer: