2010-11-02

Barack Obama kan bli omvald om två år

Även om kvällens val ser ut att bli ett slag i solarplexus på president Obama och demokraterna så innebär det inte att Obama är uträknad. Han kan mycket väl vinna omval om två år. Men det kräver att han anpassar sig efter rådande situationen - och lär av historien.

Om detta skriver jag på Newsmill och i Folkbladet.

"1994 hände ungefär samma sak. President Clinton hade under sina första två år vid makten mest hållit till ute på vänsterkanten. När demokraternas majoritet i kongressen sveptes bort genomförde Clinton en briljant strategisk manöver. Inspirerad av franska presidenten Mitterand utmanövrering av Jacques Chirac. Republikanerna hade gått till val på en tydlig agenda. Clinton såg till att genomföra stora delar av den och två år senare hade Bob Dole och republikanerna inget att gå till val på. Bill Clinton hade dessutom, i väljarnas ögon, hamnat i mitten av det politiska spektret så de återvalde honom."

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant! Håller dock inte riktigt med. Jag menar, vad är vitsen med att genomföra motståndarnas politik? För egen del tror jag missnöjet med Obama och demokraterna bygger på att Obama inte varit tillräckligt aggressiv i sitt reformarbete. Obama valdes ju trots allt med ett tydligt mandat att genomföra genomgripande reformer. Bra sagt av Cenk Ugyr om demokraternas dåliga utångsläge i valet.

För övrigt tycker jag det är jättekul att du är igång och bloggar igen. Har saknat det!