2010-10-01

Rahm Emanuel lämnar, Pete Rouse tar över

Idag blir det offentligt att president Obamas stabschef, Rahm Emanuel, lämnar sin post för att istället försöka bli borgmästare i Chicago.

Den som tar över efter Emanuel i Vita huset är, i alla fall tillfälligt, Pete Rouse. Han har jobbat i Washington-politiken sedan 1971.

2004 bjöd en ung senator vid namn Barack Obama honom på lunch och bad honom att bli hans stabschef i senaten. Jag vet inte om Rouse skrattade honom rakt i ansiktet, men han tackade i alla fall nej. Att gå från att vara stabschef till minoritetsledaren i senaten, Tom Daschle, till att vara det för den nyaste senatorn skulle vara ett klar steg neråt. Rouse var dessutom en mycket mäktig stabschef. Han kallades den 101:a senatorn på grund av sitt inflytande. Visserligen hade Daschle precis förlorat valet och inte lyckats bli omvald, men Rouse sa ändå klart nej. Obama gav sig inte och tydligen såg Rouse något i nykomlingen från Chicago. Efter ett tag accepterade han och nu, sex år senare blir hans alltså stabschef för Obama igen, men nu till president Obama.

Rouse skrev planen för Obamas första tid i senaten. Han skrev sedan planen för hur Obama skulle få igång den jättelika operationen som en presidentkampanj är, och han besatte den med rutinerat folk som han lärt känna genom åren. När Obama sedan såg ut att bli president skrev han planen för hur han skulle ta över Vita huset och hela maktapparaten.

Hittills har han varit en av tre senior advisors till presidenten och bland annat hanterat frågan om stängningen av fånglägret i Guantanmo. Om du ringer honom på mobiltelefonen och han inte svarar får du höra ett meddelande inspelat av Rahm Emanuels barn. Om han svarar, och du vill hamna på god fot med honom, prata då om katter. Han älskar katter, speciellt av rasen Maine Coon.

2 kommentarer:

Emanuel sa...

Imponerande att skriva ett helt inlägg om emanuel's avgång utan att nämna någon av legenderna runt honom. Det är du ganska ensam om just nu.

=)

Mathias Sundin sa...

Tror jag skrivit om det tidigare och många som redan känner till. Rouse är mer intressant att veta mer om nu. Men jag återkommer om Rahm, lovar =)