2010-10-31

Kongressledamot Hultgren från Jönköping?

Randy Hultgren sken upp när jag berättade att jag var från Sverige:

"Åh! Jag är 100 procent svensk!"

200% svenskar.

Hultgren är delstatssenator men nu framförallt kandidat till representanthuset i Illinois 14:e distrikt. Tidigare innehavt av talmannen Dennis Hastert fram till 2008.

Hans farfars far kom till USA från Småland. Jönköping närmare bestämt. Själv har Randy Hultgren bott i Säffle i ett år. Om jag fattade rätt så jobbade han som lärare. Vi var överens om att Säffle inte är världens centrum.

Idag hade han ett kort peppningsrally för gräsrötterna innan de gav sig ut för att knacka dörr. På plats för att hjälpa till var två kongressledamöter: Pete Roskam och Aaron Schock. Båda två rätt kända.
Pete Roskam utkämpade en batalj med Tammy Duckworth 2006, som han alltså vann. Det var landets mest mediebevakade kongressrace.

Pete Roskam (i mitten) snackar med gräsrötter.

Aaron Schock är kongressens yngsta ledamot. När han valdes in i representanthuset 2009 blev han den första 80-talisten i kongressen.

Aaron Schock, ung.

Rallyt inleddes av republikanernas ordförande i Illinois. Han berättade att republikanerna i Illinois var etta i hela landet när det kom till knackade dörrar och ringda samtal. Vi får, för demokraternas skull, hoppas att de inte tror på det ordförande Tim Kaine sa: Att republikanerna inte har någon gräsrotsorganisation.

Roskam och Schock värmde upp publiken, främst med hårda attacker på demokraterna. "Take back America" var ett, minst sagt, återkommande tema.

Till sist var det Randy Hultgrens tur. Han ägnade det mesta av talartiden åt att tacka publiken för deras insatser och uppmana dem att kämpa ännu hårdare de sista dagarna. Inte samma hårda attacker på demokraterna som de andra två. Han framstod som ganska ödmjuk och överväldigad av det stora stödet från gräsrötterna.

Hultgren pekar ut frugan.

En del personer gillar man bara. Jag vet inte mycket om hans åsikter, men efter hans framträdande och vårt korta samtal så gillar jag honom. Han kändes äkta. Lycka till herr Hultgren!

Inga kommentarer: