2010-06-09

Startfältet börjar klarna

Igår var det primärval på en hel del ställen runt om i USA. Vilken republikan som ska utmana vilken demokrat, och vice versa, börjar klarna.

I Nevada, som jag håller ett lite extra öga på, vann Sharron Angle den republikanska nomineringen. För ett par månader sedan fanns hon inte ens på kartan, men efter misstag från då ledande Sue Lowden och stöd från Tea Party-rörelsen har hennes stöd stigit snabbt.
Angles vinst är en bra nyhet för Harry Reid. Han har legat klart under i mätningarna mot både Lowden och den andra republikanska kandidaten Danny Tarkanian, men mot Angle som står långt till höger, ligger han lika.
Ska bli intressant att se om Tea Party-rörelsen klarar att plocka den mest åtråvärda skalpen, senatens majoritetsledare.

Det var också primärval om vem som skulle få representera republikanerna i höstens guvernörsval i Nevada. Sittande guvernören, Jim Gibbons, är republikan men har haft en tuff mandatperiod. Skandalerna har kommit i strid ström. Han förlorade också nomineringen till utmanaren Brian Sandoval.

I Kalifornien blir det verkställande direktörer mot politiker. Båda republikanerna som vann nomineringarna till senaten respektive guvernör har bakgrund i näringslivet. Meg Whitman var VD för eBay och Carly Fiorina dito för HP.

I Arkansas kämpade sittande demokratiska senatorn Blanche Lincoln mot en kraftsatsning från fackföreningarna som stödde utmanaren Bill Halter. Trots 10 miljoner dollar i satsade pengar mot Lincoln vann hon över Halter.

The Fix sammanfattar kvällens övriga primärval.

1 kommentar:

chall sa...

Åh, jag hoppas att du tänker titta lite på South Carolinas val som visar sig vara lite... annorlunda?! Det är som om dom inte kan hålla sig ifrån skandaler - här i TN mumlar folk om att "SC borna har alltid varit lite väl präktiga" och "sent ska syndarana vakna" ^^

Själv undrar jag hur det går till slut i CA med slutkandidaterna eftersom dom, trots att dom är republikaner, försöker distansera sig lite från AZ nya lag. Det är ju det där med att CA har många illegala invandrare som sköter grönsaks- och fruktodlingarna... inte helt enkelt.

Om inte annat var det intressant att Lincoln fick rösterna, hon har varit hårt pressad här nere.