2010-01-28

President Obamas första SOTU


President Barack Obama höll sitt första tal om tillståndet i nationen, State of the Union, SOTU, i natt. Amerikanarna ville, enligt en undersökning från CNN, att Obama skulle signalera en ny inriktning för hans administration. Obama försökte i talet återta förändringsmanteln och folk verkade efteråt nöjda. 48 procent sa att de var mycket nöjda med talet, cirka 30 procent hyfsat nöjda och bara 21 procent var missnöjda.

Obama tog bland annat upp två saker som läckts ut innan talet, att han vill göra upp med don't ask, don't tell inom militären och en frysning av utgifterna inom en del av den federala budgeten.
Don't ask, don't tell kallas den policy som råder för homosexuella i amerikanska militären, vilket innebär att du inte får berätta om du är homosexuell, men militären får inte heller fråga. Blir det känt att du är homosexuell får du sparken.
Frysning av utgifter kan komma spara 250 miljarder dollar de kommande tio åren.

I övrigt var det stort fokus på jobbskapande i talet och han ville se ett jobbförslag gå igenom i kongressen. Sjukförsäkringsreformen nämnde han först 30 minuter in i talet och manade kongressen att komma överens även där.

Republikanernas svarstal levererades av den nyss utnämnde guvernören i Virginia, Bob McDonnell. Han sa att staten måste få en mindre roll i människors liv och att sjukförsäkringsreformen måste stoppas. Tea Party Express gillade det inte heller och kallade talet för varm luft. Men det fanns också republikaner som såg en del positivt i talet, som gick att samarbeta kringa.

Ett av de längre SOTU-talen de senaste 45 åren var det, 71 minuter. Lyndon Johnson höll ett lika långt tal 1967, annars är det bara Bill Clinton som hållit längre tal, fyra gånger dessutom.

1 kommentar:

Corona sa...

Talets verkliga bottennapp stod Bushs andra val till högsta domstolen, Samuel Alito, som inte verkade förstå hur högsta domstolens domare skall bete sig under SOTU:n. Domarna skall inte agera poltitiskt, men han visade dock för alla att han inte klarade av det, vilket får en att undra om hans utslag också bara handlar om poltik.

Jämför hans beteende med resten av domarna och för den delen de höga militärerna som inte visade med en min vad de tyckte om att Obamas inställning till DADT.
Försvarminsiter Gates applåderade, men han är politiskt tillsatt, så han får utala sig i frågan, på samma sätt som tex McCain som inte ödslade mycket tid tills att han krävde att DADT skulle vara kvar.