2009-12-10

Ditt och datt

Advokaten Scott P. Brown vann primärvalet för republikanerna i Massachusetts och får möta åklagaren Martha Coakley i ett fyllnadsval i januari, för den avlidne Ted Kennedy. Coakley, som är favorit till att vinna, kan därmed bli den första kvinna någonsin i senaten från Massachusetts.

Mark Sanford, den skandalomsusade guvernören i South Carolina, har vunnit en viktig seger, han slipper impeachment, riksrätt på svenska, vilket skulle kunna ha lett till att han avsattes.

Demokraterna tappar stadigt stöd hos väljarna, bland annat ser vi kraftiga fall i förtroende för den ekonomiska politiken. I november 2008 hade demokraterna stor ledning inom skattepolitik, ekonomisk tillväxt och synes på statsskulden. Nu leder republikanerna inom dessa områden. På frågan vem som bäst sköter ekonomin och USA:s konkurresnkraft i världen leder fortfarande demokraterna, men numera med mycket små marginaler.

TheFix funderar på senator Evan Bayhs politiska framtid. Han är bara 53 år gammal, har redan hunnit med att både vara guvernör och senator, varit nära att bli vicepresidentkandidat två gånger och hade själva seriösa planer på att ställa upp i presidentvalet senast. Nu har han istället blivit den mest konservativa demokratiska senatorn.

Sarah Palin kommenterar Mike Huckabees beslut att benåda den man som nyligen mördade fyra personer. Hon säger att han tog ett felaktigt beslut, men att hennes "heart goes out" till honom.

John McCain är på krigsstigen inom sitt älsklingsområde, slöseri med skattepengar. Han radar, tillsammans med Tom Coburn, upp en rad saker som stimulanspengarna gått till, exempelvis 4,7 miljoner dollar till Lockheed Martin för att studera privatjet i överljudshastighet.

Sarah Palins popularitet har gått upp senaste tiden, i samband med att hon varit i rampljuset tack vare hennes boklansering. 46 procent gillar henne, 46 procent gillar henne inte. I mitten av oktober var siffrorna 42-51, i juli 39-48 och i maj, innan avgången 46-43.

Mitt Romney tvingades på Larry King svara på kritiken från möjliga framtida konkurrenten Tim Pawlently, som ofta kritiserar Romneys sjukförsäkringsreform i Massachusetts.

Demokraterna funderaren ny primärvalsprocess, med en ny tidsplan för när delstaterna ska rösta och med mindre inflytande för de så kallade super-delegaterna.

Inte fler hot mot Obama än mot Clinton och Bush, säger Secret Service.

Doug Hoffman, som förlorade mot demokraten Bill Owens i det uppmärksammade racet i NY23, meddelar att han tänker försöka igen när platsen är uppe för omval nästa år.

Inga kommentarer: