2009-06-12

Oväntad segrare i Virginia

Terry McAuliffe - ordförande för Hillary Clintons presidentkampanj, tidigare ordförande för det demokratiska partiet och en partiets bästa fundraisers - hade mest pengar, var mest känd och ledde ganska klart under stora delar kampanjen. Han slogs om att bli demokraternas kandidat till guvernör mot Creigh Deeds, en delstatsenator, och Brian Moran, tidigare ledamot i Virginias representanthus.

Trots aktivt stöd från president Bill Clinton, guvernören i Montana och ordförande Democratic Governors Associtation, Brian Schweitzer, och 7,5 miljoner dollar insamlat bara under primärvalskampanjen (mot 2,8 för Deeds och 3,8 för Moran) så fick McAuliffe stryk, rejält med stryk.

På valnatten stod det klart att Creigh Deeds hade vunnit med 50 procent av rösterna och Moran och McAuliffe fick dela på de kvarvarande.

Deeds kom starkt på slutet och vändningen började i och med att ledarsidan på Washington Post gav honom sitt stöd. McAuliffe förlorade för att hans koppling till Virginia var för svag och stöd och fundraising utifrån förstärkte den bilden. Moran koncenterade sig för mycket på att kritisera McAuliffe just för det, och glömde liksom bort att själva tala om vad han ville. Deeds fokuserade sitt budskap på att han är den bäst lämpade att fortsätta tidigare demokratiska guvernörerna Warners och Kaines politik.

Den republikanska kandidaten är redan klar. Tidigare chefåklagaren i Virginia, Bob McDonnell, har inte haft någon utmanare utan i lugn och ro kunnat samla in pengar och åka runt och kampanja. Nu får vi en upprepning av kampanjen för att bli åklagare i Virginia. Då vann McDonnell med 323 röster. Nu leder Deeds i den första opinionsmätningen efter segern i primärvalet, med 47-41.

Inga kommentarer: