2009-05-26

Sonia Sotomayor nomineras till Högsta domstolen

Eller: Så ska en slipsten dras II.

Det här är ytterligare ett briljant (om än rätt uppenbart) politiskt drag av Barack Obama.

Om Sonia Sotomayor blir bekräftad av senaten så kommer hon bli den tredje kvinnan i historien och den första hispanic att sitta i Högsta domstolen. Det sätter naturligtvis republikanerna i ett mycket knivigt läge. 2004 fick president Bush stöd av 44 procent av väljarna med latinamerikanskt ursprung. 2008 sopade Barack Obama hem den gruppen med 67 procent och kopplar nu ett ännu starkare grepp om dessa väljare. Om republikanerna går all out i sin kritik av Sotomayor riskerar de såklart att tappa ännu mer i denna viktiga väljargrupp. Kanske är det därför republikanerna i senaten idag är ganska avvaktande i sina inledande kommentarer. Deras förstanamn i justitieutskottet, Jeff Sessions, signalerar dock en viss skepsis.

President Obama sa att han huvudsakligen hade två kriterier som han ville ha uppfyllda i sin kandidat: "A rigorous intellect and an understanding that a judge’s job is to interpret law, not make it."

Det är just det senare som debatten om domare handlar om i USA och det är precis den kritik som förs fram mot Sotomayor från konservativa grupper. Inte minst pekar de på denna inspelning då hon säger att "Court of Appeals is where policy is made...". De pekar också på att hon i ett tal sa att hudfärd och kön är faktorer som ska påverka domarna i deras beslut. I ett domslut, som säkert kommer ta upp stor plats i utfrågningarna i senaten, ställde hon sig positiv till kvotering för minoriteter (om jag nu har fattat det hela rätt).

Med den kraftiga majoritet som demokraterna har i senaten så går alldeles säkert hennes nominering igenom, om ingen skandal dyker upp. Hon kan dock troligen inte räkna med speciellt mycket stöd från republikanerna, om de inte sätter politiska beräkningar i första rummet. Senaten har nämligen röstat om henne förut, 1998 när hon nominerades till sin nuvarande position. Av de kvarvaranade senatorerna från den tiden röstade 35 för henne och 11 mot, samtliga mot var republikaner. Bland annat röstade Jeff Sessions mot henne.

(Btw, jag kan inte låta bli att störa mig på Ekot som påstår att Barack Obama ska "utse juristen Sonia Sotomayor till domare i USA:s Högsta domstol". Han nominerar henne, och sedan ligger hela makten hos senaten om hon faktiskt får ta platsen i HD. De citerar till och med Obama fel och påstår att han säger "utser" när han säger "nominerar". Det är inte lätt att ha koll på alla turer kring amerikansk politik, men just denna maktdelning är rätt grundläggande.)

3 kommentarer:

Daniel Andersson sa...

...och i frågan om nominate vs. appoint står följande i konstitutionen (för de som gärna går direkt på källan):
"He shall [..] nominate, and by and with the Advice and Consent of the Senate, shall appoint Ambassadors, other public Ministers and Consuls, Judges of the supreme Court, and all other Officers of the United States, whose Appointments are not herein otherwise provided for, and which shall be established by Law: but the Congress may by Law vest the Appointment of such inferior Officers, as they think proper, in the President alone, in the Courts of Law, or in the Heads of Departments."

henrik sa...

"De pekar också på att hon i ett tal sa att hudfärd och kön är faktorer som ska påverka domarna i deras beslut."

Det var inte det hon sa. Kanske bra att faktiskt läsa vad hon sa istället för att bara kopiera vad som sprids? Läs även vad Greg Sargent skriver.

Och läs vad Sam Stein skriver om vad Sotomayors uttalande om "Where Policy Is Made".

Att bland annat Gingrich, Tancredo och Beck går ut och kallar henne rasist får ju stå för dem. Demokrater skulle ju kunna vara nöjda över att de forsätter att jobba på att GOP skall bli ett parti bara för kristna vita män.
Men det är inte bra för USA.

henrik sa...

Och nu har SCOTUSblog gjort en genomgång av alla rasrelaterade fall där hon varit med och beslutat.
Deras slutsats är att det är absurbt att säga att hon låter ras påverka hennes beslut.

Vi kan vara säkra på att prominenta företradare för republikanerna inte kommer att sluta kalla henne rasist för det.