2009-05-17

Så ska en slipsten dras

Jag hade tänkt skriva lite utförligare om Jon Huntsman, republikansk guvernör i Utah, eftersom han hade börjat positionera sig som en av de svåraste utmanarna till Barack Obama 2012. David Plouffe, Obamas kampanjmanager, sa att Huntsman gör honom a "wee bit queasy…I think he's really out there speaking a lot of truth about the direction of the party."

Det projektet kan jag lägga på is ett tag eftersom president Obama, i ett lysande politiskt drag, utsett Huntsman till ambassadör i Kina. Därmed minimerar han risken att Huntsman utmanar honom 2012 - men han kan naturligtvis ha stärkt honom inför 2016.

Huntsman har en bakgrund både i företagande och inom politiken. Hans far, med samma namn, är miljardär och filantrop och Huntsman har jobbat i ledande ställning i företagen. Han har dessutom tjänstgjort under tre presidenter. På lägre nivå i Reagans administration, som biträdande handelsminister och ambassadör till Singapore under den första Bush och som biträdande handelsrepresentant under Bush II. Sedan 2004 är han alltså guvernör i Utah och vann omval 2008 med 77 procent av rösterna. Det som gör honom extra lämplig som ambassadör till Kina är att han pratar flytande mandarin. 

Inför 2016 kan alltså Huntsman vara en stark kandidat. Han har då jobbat under fyra presidenter, tre republikanska och en demokratisk, varit ambassadör i två länder (med Kina-erfarenheten som ett riktigt trumfkort), företagsledare, guvernör och är ännu bara 56 år. Huntsmans största nackdel är väl att han, likt Mitt Romney, är mormon.

Martin Gelin, författare till boken Det amerikanska löftet och bloggare på SvD, kommenterar Obamas strategi:

"Man kan nog se det här som ett tecken på Obama-administrationens sluga sätt att välja sina fiender. Man rekryterar sansade republikaner som Huntsman, Colin Powell och Arlen Specter till sin sida och målar i stället upp Limbaugh och Cheney som republikanernas sanna ledare."

1 kommentar:

Corona sa...

Vad säger Huntsmans val om vad han tror om republikanernas och hans chanser 2012?

Hade han trott att republikanerna hade haft en chans 2012 så hade inte blivit ambassadör i Kina, eftersom då hade han tvingats vänta till 2020, eftersom sittande presidenter inte förlorar primärval.
Men det kan lika väl innebära att han inte heller tror att han har en chans i ett republikansk primärval 2012. Att basen ännu inte lärt sig sin läxa.

"Inför 2016 kan alltså Huntsman vara en stark kandidat."
Tror du som Huntsman verkar tro, att Obama kommer bli omvald?

Obama väljer att nominera en mormon till en av de viktigaste ambassdörsposterna, detta bara dagar efter att Steele gick ut och förklarade att Romney förlorade på grund av att republikaner ogillar mormoner. Gruppen, hur socialkonservativ den än är, borde ju börja undra om de har någon framtid i det republikanska partiet utanför Utah.
Harry Reid, senatens majoritetsledare, är ju också mormon. Och demokrat.