2009-04-29

Specter byter parti, ger demokraterna 60 röster

Inte nog med att demokraterna lyckades behålla platsen i representanthuset som representerar New Yorks tjugonde distrikt, nu tappar republikanerna en oerhört värdefull plats i senaten. Arlen Specter är senator från Pennsylvania, och har så varit sedan 1980. Nu lämnar han republikanerna och ställer upp i valet 2010 som demokrat. Han säger att han blivit allmer obekväm med republikanerna på senare tid och att han inte känner igen den breda koalition som gick till val samtidigt som Ronald Reagan.

Detta är naturligtvis stort i sig, men vad som är ännu större är att demokraterna snart kommer nå det magiska talet 60 i senaten (för första gången sedan 1978). Så fort Norm Coleman och Al Franken har duellerat klart i Minnesota och Franken tar platsen i senaten (vilket allt pekar på att han gör) så har demokraterna 60 röster. Det är den siffra som krävs för att bryta en filibuster. Förutsatt att alla demokrater håller ihop i omröstningar så kan de driva igenom sin agenda utan att behöva få med en enda republikan på sin sida.

Specter säger att han kommer fortsätta rösta som tidigare. Han röstade bland annat för stimulanspaketet men har tidigare meddelat att han är motståndare till ett lagförslag som stärker fackföreningarnas rättigheter. Han stödde år 2007 lagförslaget, men ändrade sig för en kort tid sedan, troligen för att stävja hotet från en republikansk utmanare på hemmaplan. Nu finns inte det hotet längre och jag tippar på att demokraterna lyckas locka tillbaka honom att stödja lagförslaget, med några mindre ändringar.

Så vad innebär detta för republikanerna? Det är på alla sätt negativt. Det som skulle kunna komma ur det här är att nu blir demokraterna helt ansvariga för vad som sker. Allt som går snett kan republikanerna hävda är demokraternas fel (och allt postivt blir demokraternas förtjänst). Dessutom verkar inte amerikanska väljare vara helt bekväma, i alla fall inte i det långa loppet, med att ett parti har all makt. Men det är två mycket svaga postiva saker, i övrigt är det tämligen nattsvart. Republikanerna var på gång i några veckor när stimulanspaketet debatterades, men sedan dess har nedgången fortsatt.

Vad vi ska komma ihåg att sådana här förändringar aldrig är permanenta, eller ofta ens speciellt långvariga. Republikanerna var i total dominans för bara några år sedan, nu är det tvärtom. Det som är intressant att följa är de underliggande strömningarna. Under många år, ända sedan Arlen Specter kom in i senaten faktiskt, så har de republikanska, konservativa grundvärderingarna varit i överläge. Ser vi nu ett skifte åt andra hållet? Det återstår att se.

8 kommentarer:

henrik sa...

Viktigt att inte glömma Steele. Att gå ut och hota Specter, Collins och Snowe med stödja deras motkandidater i primärvalet var en lysande taktik.

Förutom de tre nämnda så sägs ju McCain och Graham tillhöra de som kan tänkas hoppa över.

Coleman-Franken kommer inte att ta slut innan de hamnar framför USAs högsta domstol, det kommer republikanerna se till. Demokraterna kommer tacka och ta emot när de kan utmåla republikaner som obstruktionister. Pawlenty kan säga hej då till att bli president.

Tror inte väljare kommer att belöna ett parti som inte har några egna idéer utan bara ägnar sig åt att försöka stoppa käppar i hjulen.

Republikanerna var aldrig i närheten att kontrollera kongressen på det sätt som demokraterna gör nu.

Finns ju en stor chans att demokraterna kommer att göra sig av med filibustern, eller ändra hur många röster det krävs för att bryta en filibuster, då den har missbrukats ordentligt de senaste åren.

Allt det här pratet om grundvärderingar. Verkligheten ser något annorlunda ut.

Mathias Sundin sa...

Ok.

Corona sa...

Republikanerna kommer inte tillbaka, ett mer troligt scenario från var vi är just nu är att de splittras upp i två geografiskt skilda partier. Ett i söder och Utah, Wyoming osv som kommer att forsätta vara socialt konservativt och slåss emot aborter och rätten för homosexuella att gifta sig. Ett annat i resten av landet som kommer att bli mer libertarianskt.

Är orolig över vad som sker just nu, när demokraterna förlorade så talades det mest om att lämna landet eller möjligheten att ställa Bush och Cheney inför riksrätt.

Obama har inte varit president 100 dagar och nationellt valda republikaner drar upp möjligheten att lämna unionen och att man skall beväpna sig.
För att inte glömma vad som kommer från Beck och Limbaugh, en antal konservativa bloggare och kommentatorerna i dessa bloggar.

Mathias Sundin sa...

Allting är naturligtvis möjligt, men för att partiet ska splittras ska det väldigt mycket till. De har trots allt hållit ihop i 150 år. Att det finns slitningar, speciellt nu, är inte konstigt. Det falanger du räknar upp är inte överens, men det är nog lättare att hålla ihop i opposition än i majoritet, i alla fall inte svårare. Nu har de en gemensam fiende.

Det ska bli väldigt intressant att se om någon av falangerna får övertaget de kommande åren.

I slutet på 70-talet var det republikanska partiet också i kris. Man funderade på att byta namn och allt möjligt. Bara några år senare vann Reagan valet och ett långt maktinnehav inleddes, iaf i Vita huset.

Det betyder inte att så kommer bli fallet nu, men man ska nog inte vara tvärsäker.

Vad som kan ske nu är ett skifte tillbaka till det klimat som rådde efter Roosevelt. Då stod den amerikanska liberalismen i centrum och dominerade värderingarna. Sedan tog långsamt konservatismen över och nu kanske det har börjat vända tillbaka igen. Det är, tycker jag, mer spännande att följa än republikanska partiets öde. För det påverkar i grunden hela USA och därmed världen.

Corona sa...

De håller ju inte ihop, de håller ju som bäst på att sparka ut oliktänkande, allt för att göra sina företrädare så homogena som möjligt.

Skulle inte jämföra nu med andra hälften av sjuttiotalet, då berodde deras tillbakagång på en sak, Richard Nixon och Watergateskandalen. Vad republikanerna står inför nu är något helt annat.
Rötan idag sträcker sig inte bara till Bush.

Tobias Levander sa...

Problemet kan kanske kort sammanfattas som att det inte längre finns några moderata republikaner på västkusten, i nordöst och i bergsvästern. Det republikanska partiet håller på att utplånas i stora delar av USA.
De mittenorienterade republikanerna är nu nästan helt borta och demokraterna representerar nu folkmajoriteten. Det är svårt att se hur republikanerna kan återkomma som ledande parti.

Mathias Sundin sa...

Tobias: Tror du att USA för alltid kommer styras av demokraterna, eller vad menar du?

henrik sa...

Whigpartiet kommer att komma tillbaka vilken minut som helst. Sedan det uplöstes på 1850-talet så har ju demokraterna ensamt styrt landet.