2009-03-29

Ditt och datt

Barack Obama får kritik från demokratiskt håll efter att han beslutat skicka ytterligare 4 000 man till Afghanistan. Senator Russ Feingold och fredsgrupper tillhör kritikerna.

Chris Dodd, som haft seriösa politiska problem på senaste tiden, leder trots det över utmanaren Rob Simmons med fem procentenheter. I en annan undersökning tidigare i månaden låg Dodd under med en procentenhet.

På tisdag är det val i New Yorks 20:e distrikt där en ersättare till Kirsten Gilibrand ska utses. Republikanen Jim Tedisco har tappat mark ett tag nu mot demokraten Scott Murphy och ligger nu under med 43-47. För en månad sedan ledde Tedisco med tolv procentenheter. Det är mycket prestige i racet och inte minst för Michael Steele, republikanernas nye ordförande, står mycket på spel. Förlorar republikanen i det republikanskt starka distriktet hänger han återigen löst.

Republikanerna bankade på rätt stora trummor innan de presenterade sitt budgetförslag. Det visade sig dock vara tämligen kortfattat, 19 sidor, och inte innehålla några siffror över exempelvis  minskande eller ökande budgetunderskott. "Det tog mig flera minuter att läsa", kommenterade Vita husets presstalesman. Mer detaljer ska komma nästa vecka, säger de.

President Obama bröt ny mark i veckan då han höll ett onlinesänt town hall-möte. Under en och en halv timme svarade han på några av de 104 000 frågor som skickats in plus frågor från det hundratalet personer som var på plats i Vita huset.

Arnold Schwarzenegger ställer inte upp i senatsvalet nästa år.

President Obama kommer besöka Normandie i samband med 65-årsdagen av Dagen D.

Arlen Specter, republikansk senator, var den enda republikan som röstade för det så kallade card check-förslaget 2007. Nu har han meddelat, när det är skarpt läge, att han inte kommer rösta för något sådant förslag. Utan hans röst når inte demokraterna de viktiga 60 röster som behövs i senaten.

Evan Bayh, demokratisk senator från Indiana, bildade för ett par veckor sedan en grupp bestående av 15 demokratiska senatorer som beskriver sig moderates, alltså mot mitten av den politiska skalan. Nu får han kritik från grupper som står till vänster, som MoveOn.org, som kör reklam mot honom.

Michael Steele verkar ha svårt att hålla tungan rätt i mun. Nu säger han att han är öppen för att ställa upp i ett framtida presidentval. Kanske inte det optimala läget att prata om sådana planer.

40 miljoner såg president Obamas livesända presskonferens. Den första, för en månad sen, sågs av 49 miljoner.

New Yorks guvernör, David Paterson, tappar rejält i stöd hos väljarna. Hans approval rating sjunker till 29 procent, från 40 procent för en månad sedan. Han ligger också långt efter Rudy Giuliani och Andrew Coumo i en tänkbart guvernörsrace 2010.