2009-02-14

Paketet är klubbat

Nu återstår det för president Obama att skriva under beslutet i kongressen så sätts hans och demokraternas stimulanspaket i sjön. Det blev dock endast tre republikanerna som röstade för. Eftersom sju demokraterna i representanthuset rösta mot, var det fler demokrater mot än republikaner för paketet. Det kan jämföras med 2001 då Bushs skattesänkningar röstades igenom. Då röstade 28 demokrater i representanthuset för och 12 senatorer.

Jag tror vi kan komma att vänta oss en hel del stridigheter mellan partierna framöver. Republikanerna har vädrat morgonluft igen och börjat komma på fötter i och med stimulanspaketet. Dessutom kommer det fler förslag framöver där det kan komma att gå en skiljelinje i hur mycket man tycker staten ska göra, vad staten ska göra och hur mycket det får kosta. De 50 senaste årens huvudsakliga stridslinje i amerikansk politik alltså.

Vi ska då komma ihåg att USA under en ganska lång tid huvudsakligen har delat republikanernas uppfattning om statens roll. Det kan alltså vara värt att lyfta blicken då och då och fundera på om den uppfattningen har ändrats i demokratisk riktning, eller inte.

4 kommentarer:

Corona sa...

Obamas oflyt fortsätter. Tror du att han kommer tvingas avgå inom ett år eller att det bara kommer att vara månader eller bara veckor innan Bidén får ta över?

Sju demokrater är helt korrekt fler än tre republikaner. En någon bättre analys kanske hade lämnat "fem myror är fler än fyra elefanter" nivån och kanske hade tagit upp vad som i slutändan faktiskt hade en påverkan, och de var de tre republikanerna. Om republikanerna bara lyckats få en av dessa tre att rösta med partiet så hade paketet fallit.

Jefferson Smith sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Nej, jag tror inte Obama kommer behöva avgå.

Om alla demokrater hade röstat hade det räckt med två republikaner.

Corona sa...

Kennedys hälsa innebär ju att han inte kan ta sig till senaten och rösta. Det och att Franken inte blivit invald skapar ju problem för demokraterna.
En demokratisk senator fick ju avbryta vakan för sin avlidna mor för att kunna ta sig till senaten. Gissar att hans vilja att sträcka ut handen till republikanerna inte är vad den var tidigare.