2008-12-18

Sarah Palin - rätt sorts kvinna?

Igår på morgonen presenterade jag en rapport hos Timbro som jag jobbat med under hösten: Sarah Palin - rätt sorts kvinna?
Den behandlar svensk medias hantering av Sarah Palin. Först ska sägas att mycket som skrivs om Palin är bra och korrekt. Men det går ändå att urskilja ett mönster i hur beskrivs, vilket ofta är kopplat till att hon är kvinna.

Hon kallas till exempel rätt ofta för "fembarnsmamma". Ett sådant epitet kan ju vara relevant när man skriver artiklar om just Sarah Palin, när hon beskrivs för läsarna. Däremot inte när Palin gör ett utspel och säger något om Barack Obamas politik.

I mycket större utsträckning än hos de andra kandidaterna beskrivs också hennes åsikter. Det är ju inget fel i sak med att beskriva åsikterna, tvärtom. Men det blir konstigt när hennes åsikter lyfts fram men inte McCains, Obamas eller Bidens.

Dessutom, vilket diskuterades vid seminariet igår, finns ett hyckleri hos många feminister. De påstår sig verka för att fler kvinnor ska uppnå fler maktpositioner i samhället. När det väl kommer till kritan gäller det dock inte, då måste det vara kvinnor med en viss sorts åsikter. Liza Marklund sågar exempelvis Palin längs fotknölarna på ett oärligt sätt. Att hon skrivit en bok med titeln "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra", blir ju lite ironiskt.

Läs hela rapporten så får ni en bättre bild och kommentera gärna.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Fast med det tankesättet så får en inte kritisera rasistiska uttalanden av en person med utomnordisk bakrund.

Självklart måste en kvinna få kritisera en annan kvinna, speciellt om den bedriver anti-feministisk politik.

Mathias Sundin sa...

Hm, det har väl inget med saken att göra.

Om man säger sig kämpa för - och skriva böcker om - att kvinnor ska uppnå fler maktpositioner i samhället, oavsett deras åsikter och olikheter, så blir det hyckleri om man själv sen gör precis tvärtom.

Om man däremot sagt att det viktiga inte är att kvinnor kommer fram, utan att kvinnor med rätt åsikter kommer fram, då är det inget hyckleri.

Gabe sa...

Vi hade ju ett liknande fenomen i Sverige med Anne Wibble som inte var någon riktig kvinna och därmed inte räknades som någon större landvinning när hon blev finansminister trots att hon var bland de första kvinnorna i Sverige med ett så pass tungt politiskt uppdrag.

/Daniel

Niklas Frykman sa...

Det hade varit roligt om du hade listat de som tidigt höll på Hillary Clinton "för att det är dags för en kvinna" och sedan sablade ner Sarah Palin.

Mathias Sundin sa...

Marklund är iallafall en av dom.

Anders sa...

"anti-feministisk politik"? Vad snackar du om.

Mathias: "mycket som skrivs om Palin är bra och korrekt." Förstår inte vad du menar. Är det inte självklart att medias rapportering ska vara korrekt? Det är inget de ska hyllas för. Och viktigare, det finns få exempel på personer som sablats ned mer vildsint och med så många lögner som Palin. Media förtjänar inget annat än förakt för hur de behandlade henne, som om hon var någon sorts förrädare eller häxa för att hon har vissa personliga åsikter. Intoleransen till vänster är gränslös.

Förresten väntar jag fortfarande på det där tillrättaläggandet av det du skrev om Fox News. Två gånger har du lovat. Vad är det som hindrar dig?

olof den andre sa...

Amerikansk media är precis lika vänstervriden som den svenska, i respektives perspektiv, Det är oftast det allra sämsta och vulgära av den amerikanska kulturen som hämtas hit av ofrihetens apologeter som den svenska journalsitkåren består av. Östkustmedia i USA hatar allt vad Bush och ex.vis Palin står för , då vänstermediaeliten är pinsamt medvetna om att de aldrig skulle ens komma i närheten av deras äkta och rejäla personligheter.

olof den andre sa...

Liza Marklund tillhör med god marginal den svenska offentlighetens mest omdömeslösa personer. Jag har försökt läsa en av hennes böcker men gav upp, trots ett intressant ämne, efter ett trettiotal sidor. Stereotypa personskildringar, förutsägbar handling, politiska pekpinnar i texten, ja säg vad som inte gjorde boken oläsbar???

Ronie Berggren sa...

En mycket läsvärd rapport, som jag hoppas får spridning och därför länkat till. Däremot anser jag personligen att medias skildring av Palin har varit snäll i jämförelse med hur man under åren skildrat Bush. Något jag skrivit lite om på följande länk: http://usapol.blogspot.com/2008/11/mer-om-svensk-bush-bevakning.html

chall sa...

tja, det där med Marklund är en klassiker. Det är inte givet att feminister ska gilla ALLA kvinnor bara för att dom är kvinnor.

För vissa kommer klasskampen före...

Själv måste jag säga att det hade varit mer intressant att se rktiga argunment mot Palin so minte fokuserat så mycket på barnen... även om hon försökte driva det lite på egen hand. Samtidigt var det konservativa personer som inte ville ta upp det heller.

Jag röstar gärna på din blogg ;) Ha en trevlig julhelg!