2008-12-28

Ditt och datt

Majoritetsledaren i senaten Harry Reid oroar sig lite om han kan bli omvald 2010. För fyra år sedan förlorade dåvarande majoritetsledaren, Tom Daschle, sin plats i senaten. I år blev republikanska ledaren, Mitch McConnell, knappt återvald. Tidiga opinionsundersökningar i Nevada visar att Reid inte sitter säkert och han har nu börjat intervjua kampanjmanagers och trappat upp sin fundraising.

Familjen Obama har huvudsakligen hållit en mycket låg profil under semestern på Hawaii. Inga restaurangbesök eller utflykter. Men häromdagen fintade de presspoolen och gick på nöjespark och käkade glas. Ja, det är nyhetstorka.

Karl Rove menar att president Bush för tredje året på raken förlorat boktävlingen mot honom. Tävlingen började då Rove som nyårslöfte lovade att läsa ut minst en bok i veckan. De två hetsade varandra men Rove vann med 110 böcker mot presidentens 95. Rove säger att Bush lamt försökte skylla ifrån sig med att han förlorade för att han varit upptagen med att vara ledare för den fria världen.

Jeb Bush, son till en president och bror till en annan och tidigare guvernör i Florida, funderar på att ställa upp i senatsvalet 2010 eftersom republikanska senatorn Mel Martinez inte ställer upp för omval. Han har ringt runt till de betydelsefulla i Florida och tydligen fått grönt ljus från de flesta. Kanske dröjer det inte så många år innan vi ser en ny Bush i Washington och kanske rätt snart också i Vita huset.

2010 ska platserna i representanthuset och elektorsrösterna omfördelas. De fördelas utifrån befolkningens storlek, det totala antalet är dock detsamma. Prognoserna har kommit och bekräftar den långsiktiga trenden; att nordöstra USA krymper till förmån för södern och västra USA. 538.com har en utmärkt genomgång hur antalet platser i representanthuset kan komma att ändras. Till exempel New York (-2), New Jersey (-1) och Pennsylvania (-1-2) ser ut att tappa och Texas (+3-4), Arizona (+2) och Nevada (+1) få ny platser.

Barack Obama är en väldigt flitig gymbesökare. I minst 48 dagar på raken har han besökt ett gym, även nu under semestern på Hawaii, då han gymmat på en militärbas.

Caroline Kennedys väg till senaten är inte alls klar. Hon får mycket kritik och tufft motstånd. Väljarna är delade om hon är kvalificerad att bli senator, 41 % tycker det, 40 % tycker det inte.

President Bush firade julen med sin familj på Camp David. Där han har faktiskt firat jul tolv gånger. Åtta som president och fyra som son till en president.

Howard Wolfson var Hillary Clintons talesman under presidentkampanjen. Han satsar nu istället på en annan New York-bo och tar anställning hos borgmästare Michael Bloomberg som satsar hårt för att bli vald till en tredje mandatperiod.

Barack Obamas egen undersökning visar att hans stabschef Rahm Emanuel var den enda av i hans personal som pratade med Rod Blagojevich, den korruptionsmisstänkte guvernören i Illinois. Men inget fel ska ha begåtts av Emanuel.

Den bibel som Abraham Lincoln svor sin presidented på har inte använts sedan dess. Men nu tas den till heder av en annan Illinois-bo. Barack Obama kommer svära eden med handen på den bibeln 20 januari.

2 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

I samband med valet funderade du kring vad du skulle skriva om nu - det här var iofs mycket skvaller men det känns ändå rätt relevant och är ju en ypperlig service till oss som inte ägnar 3-4 timmar om dagen åt amerikansk media. Stort tack.

För övrigt är det trist att biblar ligger olästa så länge. Om det ska vara Livets Ord (pun intended) så måste de ju liksom leva som böcker, inte stå på hyllan. Men det kanske var lite off topic. :)

Gott nytt år, Mathias!

Anonym sa...

Kul det där med Abraham Lincoln-bibeln. För tankarna till president Bartlets bibel-förtret i avsnittet "Inauguration" i säsong 4 av tv-serien Vita Huset.