2008-12-03

Det blir inte 60, Chambliss vann

Demokraterna får vänta två år på chansen att nå 60 platser i senaten. De har fortfarande chansen att nå 59 om Norm Coleman förlorar mot Al Franken (omräkning pågår och Coleman leder). Den andra platsen demokraterna hade behövt vinna var Saxby Chambliss i Georgia. Men det gick inte. Chambliss vann klart över utmanaren Jim Martin inatt, 57,4-42,6.

Ett nyckeltema i kampanjen för Chambliss har varit just hotet om en obegränsad demokratisk makt i senaten. 60 röster är det som krävs för att stoppa en filibuster och utan möjligheten att filibustra kan inte minoritetspartiet stoppa förslag. Det ger som ni alla förstår stor makt åt majoritetspartiet att trumma igenom sin egen politik utan att behöva lyssna på motståndarna. I Sverige är det inte så konstigt, men i maktdelningens USA skrämmer det många väljare. Uppenbarligen dom i Georgia också.

Vi ska dock komma ihåg att Chambliss vann även den 4 november, men nådde inte över 50 procent av rösterna, vilket ledde till att det togs om.

Valet i Georgia har gjort att en del tungviktare har varit där och kampanjat. Al Gore och Bill Clinton för Martin och Sarah Palin för Chambliss. Barack Obama lyste dock med sin frånvaro.

På agendan idag är att Obama ska presentera sin Commerce Secretary, Bill Richardson.

En annan intressant nyhet är att George W Bushs bror, Jeb, tidigare guvernör i Florida, funderar på att ställa upp i senatsvalet 2010. Platsen innehavs idag av republikanen Mel Martinez, som inte ställer upp för omval.

4 kommentarer:

Johan Ingerö sa...

Annars är ju nästa år speciellt så tillvida att det är första gången sedan 1952 som ingen medlem av familjerna Bush och Dole sitter i kongressen i Vita huset...

Johan Ingerö sa...

Kongressen ELLER Vita huset menade jag förstås.

Niklas Frykman sa...

Hur ser fördelningen ut på de senatsplatser som ska väljas 2010? Borde det inte vara en hel del demokrater nu?

Mathias Sundin sa...

Minns inte exakt men tror det är fler republikaner än demokrater igen.