2008-11-24

Obamas ekonomiska team

Fyra femtedelar av Barack Obamas ekonomiska team var rent känt innan dagens presskonferens. Den femte(delen) är Heather A. Higginbottom, som utses till biträdande för Domestic Policy Council, som ja, jobbar med policy-förslag till presidenten. Hon var Policy Director för Obama-kampanjen och har tidigare jobbat för John Kerry i senaten.

De andra delarna är alltså redan kända. Men repetition är lärandets moder, eller vad man nu säger (skulle ha behövt repetera det oftare tydligen):

Tim Geithner, blir finansminister. Idag chef för Federal Reserve i New York, tidigare anställd på IMF och finansdepartementet under tiden...

...Larry Summers var finansminister, 1999-2001. Han blir nu ordförande för National Economic Council. Man kan säga att han blir artitekten till den lite mer långsiktiga ekonomiska politiken, för policyn, medan Geithner kommer antera den mer akuta krisen. Summers har de senaste åren varit ordförande för Harvard.

Christina Romer, blir ordförande för Council of Economic Advisors. Dom står för den ekonomiska analysen. Hon är ekonomiprofessor vid University of Berkeley i Kalifornien och har bland annat forskat om depressionen på 20- och 30-talet.

Melody Barnes blir ordförande för Domestic Policy Council. Hon jobbade i Obama-kampanjen som senior advisor och innan det bland annat på tankesmedjan Center for American Progress.

Barack Obama verkar vilja har klart ett ekonomiskt paket redan samma dag som han tillträder som presidenten, den 20 januari. Alltså att det redan gått igenom senaten och representanthuset och ligger på hans bord när han kliver in i Ovala rummet direkt efter att han svurit eden. Rivstart, får man väl beteckna det om det blir så.

Inga kommentarer: