2008-11-22

Obamas administration tar form

Barack Obamas kampanj frustrerade många journalister i att inga läckor förekom. Nu är läget annorlunda. Trots att Obama-folket ännu bara officiellt meddelat vilka som ska jobba i olika positioner i Vita huset så vet vi mycket om hur hans administration kommer se ut.

Hillary Clintons vara eller inte vara som utrikesminister har diskuterats flitigt under en längre tid. Enligt NY Times har hon nu accepterat den positionen och Obama-lägret verkar nöjda med Bill Clintons löften om fullständigt samarbete för att hans intressen inte ska krocka med Obamas.

Som finansminister kommer troligen Tim Geithner utses. Han är idag chef för Federal Reserve i New York. Han är skolad i kris, skriver Washington Post. Geithner presenteras troligen på måndag tillsammans med andra personer som kommer ingå i Obamas ekonomiska team. Däribland Bill Richardson, tidigare presidentkandidat, FN-ambassadör och energiminister under Bill Clinton och numera populär guvernör i New Mexico. Rapporter gör gällande att han kommer bli ansvarig för Commerce Departement som är ansvarig för den ekonomiska tillväxten i USA. Vet inte riktigt hur jag ska översätta det.

Andra rykten och källor säger att Obama överväger att ge tidigare guvernören i Mississippi, Ray Mabus, en regeringspost. Kanske inom utbildning, energi eller som FN-ambassadör.

Som National Security Advisor utses troligen marinkårsgeneralen Jim Jones. Han har bland annat varit Supreme Allied Commander (älskar att skriva den titeln) för Natos trupper i Europa. I november 2007 utsågs han till speciellt sändebud för Mellanöstern och är ordförande i Atlantic Council of the United States.

En som troligen inte får plats i Obamas administration är John Kerry. Han figurerade tidigare i vem som kunde bli utrikesminister och ska enligt uppgift själv lobbat för det uppdraget. Nu ser han dock istället ut att få det i senaten mycket tunga uppdraget att vara ordförande i Foreign Relations Committee. Platsen blir ledig nu när Joe Biden blir vicepresident. För 30 år sedan stod Kerry inför utskottet som kritisk Vietnamveteran. Cirkeln är sluten.

2 kommentarer:

Overseas sa...

Att Kerry får en biroll ser jag som naturligt. Såg honom i slutet av valstriden i munhuggas mot Bill O'Reilly på hans show och tänkte att "nu kommer O'Reilly få sin fiskar varma".

Förvånansvärt nog så var Kerry pinsammt lam och blek. Inte ett spår syntes av den vasse retoriker som vann debatter mot GWB i valrörelsen 2004.

Anders sa...

Kritisk Vietnamveteran... också ett sätt att beskriva en vidrig lögnare som sålde ut sina kamrater för att klättra i karriären. Kerry är och förblir en fähund.