2008-10-28

Sju dagar kvar

Då går vi in i den sista veckan av presidentvalet 2008. För mig börjar en känsla av viss ångest och tomhet infinna sig. Jag tror inte att det har att göra med att John McCain håller på att förlora, utan att jag dagligen följt valet i två år nu och snart är det slut. Vad ska jag göra då? Skaffa mig ett liv kanske. Självklart kommer jag fortsätta blogga om den nya administrationen och nya val, men det kommer kännas tomt.

Barack Obama inledde slutspurten med ett tal där han la utan sitt "closing argument":

“The question in this election is not ‘Are you better off than you were four years ago? We know the answer to that. The real question is, ‘Will this country be better off four years from now?"

Förutom en bra finish är det här också början på nästa kampanj, den om fyra år. Oavsett president så är det inte mycket som talar för att situationen i USA kommer vara värre i om fyra år än idag. Därmed kommer Barack Obama då kunna påminna väljarna om vad han frågade då, och om de har det bättre. Ungefär som Ronald Reagan la upp sina valrörelser.

För att verkligen spika igen kistan så har Obama-kampanjen köpt 30 minuters tid i de stora kanalerna i morgon kväll.

McCain-kampanjen fokuserar på det jag tycker de borde hamrat i minst ett halvår. De använder Obamas kommentar om att "spread the wealth around" som han sa till den numera berömde rörmokaren Joe. På kampanjevent introduceras McCain och Palin av småföretagare som Joe. I Virginia introducerades Palin av "Tito the Builder". Självaste Joe kommer kampanja med McCain imorgon i Ohio. McCain kallar Obama för "Barack the Redistributor". McCain fortsätter också att distansiera sig från Bush, nu senast i ett tal i Ohio.

Bloggaren 538.com funderar i New York Post hur John McCain kan komma tillbaka. Han tycker bland annat att han ska ge upp Pennsylvania där McCain-kampanjen satsar hårt. Idag håller McCain och Palin två rallies där tillsammans. Jag har också svårt att förstå logiken med just satsningen på Pennsylvania. De har röstat demokratisk i många val bakåt, men någonstans måste ju i och för sig McCain vara på offensiven.

Under tiden börjar en del journalister fundera på vilka som kommer leda Barack Obamas intagande av Vita huset och vilka personer han kommer utse till vilka poster. Marc Ambinder skriver om det här, här och här.

8 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Jag måste säga att jag verkligen ser fram emot en lång, låååååång redogörelse för hur valet kunde gå som det gick om en vecka (plus den tid det tar att skriva).

Anders sa...

När det gäller McCains offensiv så håller jag med David Frum, McCain borde ge upp presidentracet och istället göra som Bob Dole, satsa allt på att republianska senatorer blir omvalda. Att Ted Stevens nu har blivit fälld gör ju inte saken bättre för dessa.

Men precis som Bush så verkar McCain bara bry sig om sig själv och inte det republikanska partiet.

Ser också fram emot en redogörelse, den kommer nog bli både intressant och kul läsning.

Fred sa...

McCain ligger risigt till i Arizona och republikanerna har tvingats börja köra reklam i Montana. Så varför då Pennsylvania? Kanske dags att fixa de läckande hålen i de röda stater som han fortfarande leder i innan man ger sig på de blå.

Tito the Builder? Vad hände med Bob the Builder?

Fred sa...

"For the past two months, a major American magazine and an allied news service have been engaged in a legal battle with the United States Navy over records that they believe show that John McCain once was involved in an automobile accident that injured or, perhaps, killed another individual.

Vanity Fair magazine and the National Security News Service claim to have knowledge "developed from first-hand sources" of a car crash that involved then-Lt. McCain at the main gate of a Virginia naval base in 1964, according to legal filings. The incident has been largely, if not entirely, kept from the public. And in documents suing the Navy to release pertinent information, lawyers for the NS News Service allege that a cover-up may be at play."

http://www.huffingtonpost.com/2008/10/28/news-orgs-investigate-pos_n_138449.html

October suprise?

Unknown sa...

Hej Mattias. Jag har under snart två års tid följt din rapportering från valet och tycket det varit intressant och välinitierat. Hoppas du kommer fortsätta på samma sätt även efter valet. Vore intressant om du kunde reflektera över vem av kandidaterna skulle bli mest effektiv i att implementera sina policies?

Johan Ingerö sa...

Valrörelserna är ju två år långa numera, så dagen efter valet kan du jö börja bevaka midterm-valet 2010...

Mathias Sundin sa...

Jo, det förstås. Men vad är väl ett val till huset jämfört med vita huset... Ack ja.

Niklas sa...

"McCain-kampanjen fokuserar på det jag tycker de borde hamrat i minst ett halvår. De använder Obamas kommentar om att "spread the wealth around" som han sa till den numera berömde rörmokaren Joe."

Borde de? Jag tycker snarare det känns som en extrem tolkning av Obama-citat som de försöker sig på i ett desperat läge, men jag tror inte det går hem.

Pennsylvania kan nog diskuteras, men jag förstår inte de som menar att McCain ska satsa mer i traditionellt röda stater. Han måste ju vinna andra stater också om han överhuvudtaget ska ha en chans. Om han ska gå helt på defensiven kan han ju lika bra lägga ner och satsa på att senatorer ska bli omvalda istället.