2008-10-21

Obama tar paus i kampanjen en dag

Barack Obamas 86-åriga mormor är sjuk och Barack Obama har bestämt sig för att ta en paus i kampanjen för att besöka henne. På svenska nyheter i morse lät det som han skulle vara på Hawaii, där hon bor, i flera dagar. Men så är inte fallet. Han åker direkt från Indiana på torsdag, besöker henne under fredagen och är tillbaka igen i kampanjen på lördag.

Som vanligt tänkte jag analysera det här ur ett kampanj- och väljarperspektiv. Även om det kan kännas cyniskt att fråga sig hur en mormors sjukdom påverkar en valkampanj så är det så att det påverkar.

Så hur påverkar det då. Eftersom det bara handlar om en dag, så får det ingen större påverkan. Men ju närmare vi kommer valet desto viktigare blir varje dag. Det blir såklart även svårare att, i alla fall just den dagen, angripa Obama. Händelsen i sig och det faktum att han tar en paus i kampanjen kommer säkert ge honom sympatier. Ingen röstar på en kandidat för att hans mormor är sjuk, men det skapar en mjukare bild av honom.

Ingen större sak, men ytterligare en liten fördel för Barack Obama. Nu hoppas vi alla att mormor blir frisk igen och får uppleva att sonen svär eden som president. Hon har spelat en mycket stor roll i Baracks liv.

10 kommentarer:

Mattias sa...

Du har alltså gått över till att hålla på Obama? Ditt sista stycke kan verkligen tolkas så.

Gunilla sa...

Det låter ju som att mormor Madelyn inte bara är sjuk utan tyvärr döende.

Jag tror att detta inte bara ger en lite mjukare bild av Obama, utan ger honom många pluspoäng hos s k "värdeväljare". De som tvekat i sitt val får ännu ett argument för att välja Obama the Familyman. (Fast ville han verkligen visa att Familjen är viktigast kunde han ju stanna en dag extra i Honolulu.)

Dessutom är det nog fortfarande en och annan amerikan som inte vet att Obama har vita morföräldrar från Kansas som uppfostrat honom, hur många gånger det än upprepats. Det får väl viss uppmärksamhet nu och ger nog också pluspoäng hos osäkra väljare.

Anders sa...

Att mormodern är svårt sjuk var ju skälet till att han tidigare åkte till Hawaii, det var ju den resan som han blev attackerad för att han åkte till något som var exotiskt.
Att nu republikanerna vet varför han reser till Hawaii innebär ju inte att de inte kommer att attackera honom, Palin attackerade ju Biden när han var på sin svärmors begravning. De krälar ju redan i skiten, så varför stanna upp? De ser säkert det som ett lysande tillfälla att drämma till med Wright.

mattias, Mathias åker till Nevada för att kampanja för McCain. Tror inte du behöver vara orolig.

Patrik sa...

Hej Mathias,

roligt att träffa dig IRL idag. Jag nämnde lite video-snuttar:

MoveOn.org's roliga finns på: http://tinyurl.com/6n44w8

Sarah Palins Greatest Hits:
http://tinyurl.com/6egltn

Som bonus slänger jag in ett klipp från ett McCain rally där islam försvaras: http://tinyurl.com/6c62b8

Enjoy

Mathias Sundin sa...

Mattias: Nej, bara att jag tror att Obama vinner och att jag hoppas att hans mormor får uppleva det.

Patrik: Tack detsamma, och tack för länkarna. Ska kolla!

Gunilla sa...

Hm, det verkar handla om en bruten lårbenshals?!
http://www.huffingtonpost.com/2008/10/21/obamas-grandmother-has-br_n_136550.html

Torbjörn C sa...

Tack Patrik för länken:
http://tinyurl.com/6c62b8

Den måste ses! När Amerika är som värst och som bäst!

Mattias sa...

Du har väl inte gett upp hoppet hoppas jag? Det känns ju lite dåligt i fall de 6 % svenskar ( http://www.usaval.se/president/sveriges-val-obama-64-mccain-6/ ) som hoppas på McCain börjar förlora hoppet.

Lycka till i Nevada!

Micke sa...

"Ingen större sak, men ytterligare en liten fördel för Barack Obama. Nu hoppas vi alla att mormor blir frisk igen och får uppleva att sonen svär eden som president. Hon har spelat en mycket stor roll i Baracks liv."

Jasså, har du flipp-floppat över till Obama-lägret? Vadan denna tvärvändning isåfall? eller en freudiansk felskrivning?

Mathias Sundin sa...

Micke: Om du riktar blicken uppåt lite så ser du mitt svar på den fråga.