2008-09-27

Vem vann?

Jag har svårt att välja någon klar vinnare. Debatten började med ekonomifrågor där båda gjorde sitt bästa för att undvika på att svara på vad de tänkte ändra i sina planer för att kunna betala för det enorma krispaket som nu förhandlas i Washington.

Det märks ju en klar skillnad när McCain pratar om ekonomifrågor och utrikesfrågor. När det är ekonomi är det på ett mer övergripande plan men när han kommer in på exempelvis frågor om Ryssland märker man att han verkligen varit med om saker och ting. Han kan berätta när han åkte dit eller dit, vilka han träffade, när han såg Putin i ögonen och så vidare.

Obama började ekonomiområdet med att berätta vad han ville göra i finanskrisen, men båda två var sedan rätt vaga på det området. Inte kändes det som någon av dom som president skulle kunna angripa finanskrisen och med erfarenhet och kunskap reda ut problemen. Men på just ekonomiområdet behöver inte Obama överbevisa att han är bättre än McCain, det räcker för honom att försvara den position han har och inte göra bort sig.

Jag tycker att Obama klarade sig rätt bra även i utrikesfrågor. Han framstod som balanserad och gjorde vad jag kunde uttyda inte några blunders. Det hettade till som mest när McCain fick chansen att dra upp Obamas gamla svar från primärvalet när han i en debatt svarade ja på frågan om han förutsättningslöst, inom ett år, som president skulle sätta sig ner med presidenten i Iran osv. McCain borde ha tagit det lite lugnare till att börja med. Han har i flera gånger påpekat att han vill jobba mer med diplomati än Bush har gjort. Det borde han sagt inledningsvis och sedan knockat Obama med det inte innebär att man faktiskt ska bjuda in Hugo Chavez till Vita huset.

Ett problem med McCains insats var att han aldrig tittade på Barack Obama. Inte när han attackerade honom, inte när Obama tilltalade honom och tittade på honom. Sånt kan påverka mycket hur väljarna uppfattar kandidaterna. Det får mer kraft när man faktiskt vågar se någon i ögonen när man läxar upp dom, eller blir uppläxad.

En helt okej debatt, men ingen av dom är någon lysande debattör. McCain lyckades visa på sin stora kunskap i utrikesfrågor, men det visste å andra sidan alla redan. Obama gjorde inte bort sig och var rätt klar tydlig.

Oavgjort är mitt första betyg, vilket är en halv seger för Obama.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den här debatten skulle McCain ha vunnit på grund av vad som behandlades, även om ekonomin också togs upp. McCain gjorde det inte, vilket är en vinst för Obama.

Anonym sa...

En till iaktagelse, Biden har deltagit i efterdebatten på Fox News, MSNBC och CNN. CNN försökte få Palin att ställa upp och fick ett nej. Hon gömmer sig.

Hade McCain tex valt Huckabee, Giuliani, Romney, Thompson, Pawlently, Hutchinson eller Snowe så hade de varit ute nu och pratat för McCain. McCain har andra surregater som pratar för honom, men vicepresidentskandidaten är den viktigaste av dem.
Och hon gömmer sig som sagt. Och väljare börjar undra.

Anonym sa...

Länkar till kommentar på realclearpolitics.

McCain Wins Substantive Debate - David Yepsen, Des Moines Register

The Mac is Back - Roger Simon, The Politco

Obama Wins Debate On Tactics and Strategies - Joe Klein, Time