2008-09-27

Vem vann? II

Åsikterna går naturligtvis isär men få kommentatorer menar att det var en klar seger för endera kandidat. De tre grupper väljare som följde debatten direkt gav dock segern till Obama.

I TPMs undersökning sa 51 % att Barack Obama gjorde bäst ifrån sig i debatten och 38 % John McCain. Obama vann på varenda område förutom vem som skulle hantera terrorism bäst. De tyckte att Obama hade mycket bättre förståelse för vanliga människor, 62-32 till Obamas fördel.

CBS hade bara väljare som inte bestämt sig ännu och där tyckte 39 % att Obama vann och 24 % McCain.

Frank Luntz hade även han satt ihop en grupp med obestämda väljare i Las Vegas. De var uppdelade 50-50 i Kerry- och Bush-väljare från 2004. Efter debatten valde 18 personer Obama och 10 McCain.

Fler åsikter om debatten hittar ni exempelvis hos RealClearPolitics.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Åsikten går knappast isär om vem som vann. Få kommentatorer ger segern till McCain, och vid ett oavgjort resultat så anses den som leder vinna, dvs Obama.

Samma sak gäller undersökningarna, SurveyUSA har en undersökning med oberoende väljare i Washington som ger McCain segern 40-38, alla andra jag hittills sett ger Obama en klar seger.

Också värt att notera, Iraq och terrorism och dylikt är inte i närheten av ekonomin som viktigaste frågan för väljare. Och Obama äger ekonomin som fråga.

Förövrigt så är det inte TalkingPointMemos undersökning, TPM skriver om en CNN undersökning.

TPM har också en lysande läsarkommentar från en forskare som studerar apor:

"I think people really are missing the point about McCain's failure to look at Obama. McCain was afraid of Obama. It was really clear--look at how much McCain blinked in the first half hour. I study monkey behavior--low ranking monkeys don't look at high ranking monkeys. In a physical, instinctive sense, Obama owned McCain tonight and I think the instant polling reflects that."

Allt det här spelar dock ingen roll, valet kommer vara över den andre oktober då Palin blir tvungen att debattera. Efter det så kommer både väljare och kommentatorer börja undra ordentligt över McCains kapacitet att fatta beslut.

Anonym sa...

Det märkliga är att Obama inte leder med mycket mer än dagens 4.2% (Real Clear) med hänsyn till åtta år av katastrofalt republikanskt ledarskap och nu total ekonomisk kollaps.

Måste säga att McCain gör bra i från sig trots den svåra politiska motvinden. Jag tror anledningen är att Obama är svart och McCain vit, samt att McCain är lite folkligare.

Personligen tycker jag att Obama känns betydligt lungnare och mer sansad än McCain. Tänk att behöva följa McCain's alla dramatiska utspel för att visa sin heder och patriotism i världens löpande affärer under fyra års tid, det skulle bli en svettig nagelbitare.

Anonym sa...

Alltså varför är alla så säkra på att Palin kommer göra så dåligt ifrån sig, shysst om någon kunde komma med lite handfasta exempel eller länkar på interjuver med henne så att man får se själv.

Annars så är det kanske så att Republikanerna sänker förväntningarna på henne, eller också blir det så att Biden är så överlägsen att folk börjar tycka illa om honom på grund av det. Jag tror inte alls att det är säkert att demokraterna kommer att vinna valet på grund av en vicepresident debatt.

Anonym sa...

pascoe, här har du två länkar. Finns det mer så gissar jag att de ligger på YouTube, men det där borde räcka.

Hon klarar nästan av att rabbla talking points, men skrapar man bara på ytan så finns det inget under.

Det är en hel del oro gällande McCains ålder, den oron hade gått att lugna ordentligt om han visat omdöme i sitt val av vicepresident. Nu finns den oron kvar och väljare kommer att börja ifrågasätta hans omdöme.

Demokraterna vinner valet på mer än Palin, men hennes debat ser ut att bli punkten då det blir absolut klart att McCain förlorar, speciellt då efter nattens debatt.

Noa Resare sa...

pascoe, ett roligt exempel (speciellt om man känner till den ursprunliga skönhetsmissens svar):

http://www.youtube.com/watch?v=WLhVGDy-ZXc

Tobias Levander sa...

Som redan sagts vinner Obama om det är oavgjort.

Jag har inte sett hela debatten (somnade innan den började i går), men McCain verkar i de utdrag jag sett så alert att åldersfrågan inte längre borde vara aktuell. Värre var det med hans attityd. McCain gillar inte Obama och dolde inte det under debatten. Obama verkade i de delar jag sett titta på McCain när McCain hade ordet, medan McCain verkade låtsas som om Obama inte existerade. Det verkar oartigt, för att inte säga ohyfsat.

Då jag inte sett hela debatten kan jag inte säga vem jag tycker vann, men båda sade bra saker. Obama lyckades dock med det viktigaste: att verka presidentlik för de oengagerade väljare som avgör valet. Att verka presidentlik är det viktigaste för en utmanare till det parti som just nu innehar Vita huset.

Utan att göra något spektakulärt kan Obama i och med denna debatt ha vunnit presidentposten.

Anonym sa...

Obama +8 i Gallup, +7 i Research 2000, +6 i Rassmussen och +5 i Hotline/Diageo.

Vi har en vinnare.

Anonym sa...

McCain visade att han hade mer koll på allt medan Obama var slingrig men vad hjälper det när Obama var cool och sympatisk med en bestämd barrytone medan McCain verkade påstridig med en hes tenor.

chall sa...

Jag tyckte McCain sag uraldrig ut i sitt tonfall och anings overlagsen... men Obama var inte sa mycket battre i att han upprepade till doddagar "i agree with senator Mccain" och deras argument om Ryssland gjorde mig lite morkradd.

Obama kom fram som en "saklig och inte enbart predikande demokrat" men - och det har ar viktigt -han hade inte sa manga konkreta saker att komma med.

McCain var mest oklar... om man inte pratade krig.

over all - nothing new liksom... torsdag blir intressant