2008-08-19

Dags att välja vicepresidentkandidat (uppdaterad)

Det närmar sig. Tidpunkten då Barack Obama och John McCain kommer välja varsin vicepresidentkandidat. De har säkert redan valt, men inte talat om det för oss ännu. Men inom ett par veckor kommer vi veta vilka det blir. Demokraternas konvent börjar om bara en vecka, måndag den 25 augusti. Med stor sannolikhet får vi alltså veta vem Barack Obama valt redan denna vecka. Jag tippar på torsdag eller fredag. Då kommer Obama dominera media i en vecka.

Om McCain skulle ha presenterat sin kandidat innan demokraternas konvent borde han alltså redan ha gjort det. Ett möjligt scenario är att han lanserar sitt val på fredagen den 29 augusti, dagen efter Obamas tal. På det sättet tar han uppmärksamhet från Obama kan minska hans convention bounce i opinionen. Han får då också en veckas uppmärksamhet eftersom republikanernas konvent börjar på måndag den 1 september. Enligt uppgifter planerar McCain-kampanjen ett stort rally i Ohio just fredag den 29 augusti.

Nå, vilka kommer det bli då? Ju mer man tänker på det, desto svårare blir det. I bakhuvudet har jag det Karl Rove sa i Almedalen i somras. Det är viktigare att välja en vp-kandidat som inte skapar dåliga nyheter än en som skapar bra. En bra vp-kandidat kan skapa bra nyheter i bästa fall två-tre dagar. En dålig kan förstöra en hel kampanj. Ett säkert val lönar sig alltså.

Vem Obama ska välja blir allt svårare att lista ut. Han har visat en vilja att flytta mot mitten på ett sätt som gör att ett grundfundament i mitt tänkande kan ifrågasättas. Jag har varit övertygad om att han kommer välja en kandidat som kommer förstärka bilden av change, inte någon som komplementerar med massvis av Washington-erfarenhet. Nu är jag inte alls lika säker.

Vi går igenom dom en och en.

Joe Biden - tippas av många att bli Obamas val. Massvis med utrikeserfarenhet, precis nu hemkommen från Georgien. Har dock suttit i senaten sedan 70-talet och har en tendens till säga mindre genomtänka saker. Som när han råkade kallade Obama "clean" i början av hans egen presidentkampanj.

Evan Bayh - är bara några år äldre än Obama men ändå med erfarenhet både från senaten och som guvernör i Indiana. Uppfattas som rätt trist, vilket också innebär att han är trygg. Ett utmärkt val för Obama, trygghet, erfarenhet och förändring i en och samma person. Men - han inte bara röstade för Irakkriget, han argumenterade för det och ledde tillsammans med John McCain en kommittee för Iraks frigörelse.

Tim Kaine - som guvernör i Virginia och lieutenant guvernor innan dess har han inte oceaner av erfarenhet, men ändå hyfsat mycket. Han pratar flytande spanska och är starkt religiös vilket har lockat en del evangeliskt kristna väljare i Virginia. Framförallt var han den första guvernören utanför Illinois som endorsade Obama tidigt förra året. Obama och Kaine sägs komma bra överens. Han saknar dock det som redan är Obamas nackdel, utrikeserfarenhet.

Kathleen Sebelius - guvernör i republikanska Kansas där hon visat att hon både kan vinna i en röd delstat och även samarbeta med republikaner. Hon skulle förstärka Obamas image av change och samarbete över partigränserna och dessutom är hon kvinna. Nackdelen är återigen hennes brist på utrikeserfarenhet.

Bill Richardson - tonvis med erfarenhet både från åren som guvernör i New Mexico men också på den internationella arenan som bland annat FN-ambassadör under Bill Clinton. Skulle förstärka bilden av change men ändå bidra med erfarenhet. Som hispanic skulle Obamas stöd inom en viktig väljargrupp stärkas ytterligare. En tänkbar nackdel är att Obama-kampanjen tror att det blir för mycket för väljarna med två färgade kandidater.

Hillary Clinton - hon står för precis det som Obama besegrade. Väldigt mycket fokus skulle hamna på henne och Bill Clinton har visat sig vara en rejält loose cannon i kampanjen. Enda som kan göra att det blir Hillary är om Obama tror att det är enda sättet att ena partiet runt honom.

Det finns fler, exempelvis Jack Reed från Rhode Island som följde med Obama på hans resa till Irak och Afghanistan. Men de ovanstående är de det snackas mest om. Just nu fokuseras diskussionen kring Biden, Bayh och Kaine.

Jag har haft väldigt svårt att få fram vad Tim Kaines inställning till Irakkriget var när det begav sig 2002 och 2003. Vänsterikonen Arianna Huffington blev exempelvis förbannad när Kaine valdes att svara på president Bushs State of the Union-tal 2006, just med hans inställning till Irak. Men hade han förespråkat det borde det ha kommit fram vid det här laget. Det är ju bland annat därför många inom vänstern ogillar Bayh.

Om jag skulle välja själva skulle jag välja Bill Richardson. Men jag tror Barack Obama tar Tim Kaine, med Evan Bayh som en mycket möjlig ersättare. Biden är både för gammal, för mycket Washington och dessutom hoppar det alldeles för mycket grodor ur munnen på honom.

John McCains vicepresidentkandidat tar vi senare i veckan.

UPPDATERING:
Ibland är huvudet inte med alls. Jag glömde bort personen som jag faktiskt sätter på första plats. Helt otroligt. Nåja, det är Wesley Clark, fd general och befälhavare för NATO i Europa med erfarenhet från Balkan. Han var dessutom motståndare till Irakkriget ända från början. Han passar perfekt. Han är ny och fräsch, med erfarenhet delvis inom det område som Obama saknar. Han har dessutom visat att han inte har några problem med den viktigaste rollen för en vp-kandidat, att attackera motståndaren. För någon månad sedan sopade han på McCain så det sjöng och backade inte undan.

Jag fattar inte hur jag kunde glömma bort honom. Jag fastnade i medias spekulationer. Ursäkta mig. Nu när jag tänker på det sätter jag honom på första plats före Kaine. Min VP-lista blir alltså som följer:

1 Wesley Clark
2 Tim Kaine
3 Evan Bayh

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är din lista över?

Två andra som borde nämnas är Gore och Hagel.

Anonym sa...

Även om det kallades "pension" när Clark lämnade sitt befäl på Balkan, så blev han egentligen sparkad p.g.a. sitt arroganta och omdömeslösa agerande. Det kommer att komma fram igen om han blir VP kandidat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wesley_Clark#Circumstances_Surrounding_Retirement

Mathias Sundin sa...

Listan är min topp tre över de som är mest troliga att bli Obama vp-kandidat.

chall sa...

Jag vet inte varifrån Clark kommer men det vore bra om det är från en större delstat som kanske inte är demokratisk från början.

Obama behöver all den hjälpen han kan få.

Det är intressant att se om det skulle funka med en aa kandidat som flankeras av en hispanic vpkandidat. Just Richardson tror jag det kan fungera med eftersom han pratar perfekt amerikanska och (när han inte har skägg) inte ser så spansk ut....

men men... vi får väl se. Jag håller dock med dig om att det behöver vara någon med utrikeserfarenhet om det ska slå.