2008-08-29

CNN, NBC mfl: Det blev Sarah Palin

Det hela verkar ännu inte glasklart, men både CNN och NBC säger sig ha fått bekräftat från högt uppsatta McCain-källor att det är Alaskas guvernör Sarah Palin som är McCains val.

Sarah Palin
är född 1964, fick nyligen sitt femte barn och har varit guvernör sedan januari 2007. Hon var innan det borgmästare i lilla staden Wasilla. Hon fanns tidigare med rätt intensivt i spekulationerna men få har nämnt henne den senaste tiden.

Mer senare.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är någon slags skämt från McCain, eller hur?

Hon har alltså mindre erfarenhet än Obama, är okänd för den amerikanska allmänheten, är en kvinna som är pro-life och NRA (stämmer detta?) Hon är också f.d. modell - vad hände med "celebrity"-argumentet?

Vem ska hon locka? Vad kan hon om utrikespolitik? Vad händer om hon måste ta över, om än för en kortare tid (se tex situationen i West Wing-tv-serien)?

Overseas sa...

Bidens utnämning till VP för demokraterna var en bekräftelse från dom att de fruktade McCains erfarenhet. På samma sätt är utnämningen av Palin en bekräftelse från republikanerna att de fruktar Obamas meddelande om förändring.

Palin kommer att avstyra angreppen om att McCain är "more of the same" [som Bush].

Lustigt nog så har ju nu republikanera gett sig själv samma problem som demokraterna gav sig själva med Bidens utnämning. De har vattnat ut sitt eget starkaste attackmeddelande mot sin motpart.

Så, båda sidorna har koncentrerat sig på att göra sig immuna mot motståndarens huvudsakliga negative campaigning samtidigt som de begränsat sin egen förmåga i detsamma.

En naiv förhoppning då är att denna valkampanj kommer koncentreras kring sakfrågorna.

Jonas N sa...

Allvarligt Anonym

Projicera inte din okunskap på resten av världen. Du är inte den amerikanska allmänheten.

Hon har erfarenhet både från att vara borgmästare, och sedan guvernör. Det är mer exekutivt ansvar än Obama någonsin haft.

Och i det lilla han har haft ansvar (rösta i senaten) har han alltid undvikit att ta strid elelr kämpa för något eller ...

(Sa du verkligen 'okänd' men 'celebrity'? Tänkte väl det ... )

Henrik sa...

Fördelarna lär vara att hon lockar en del (framförallt kvinnor) som röstade på Hillary. Hon är guvernör och har således varit högst ansvarig för att leda en region. Vilket inte kan sägas om någon av dom andra 3. Att hon är pro life och medlem i NRA stärker dessutom hennes ställning inom Repulikanerna.

Nackdelarna är att hon är okänd och att man kan betvivla hennes utrikespoltiska erfarenhet. McCain har däremot allt det.

Om det är ett bra eller dåligt val vetefan. Det lär visa sig under/efter konventet.

Anonym sa...

Allvarligt.
Obama har flera år i State Legislature bakom sig också, glömt detta?

Jag förstår fortfarande inte VEM hon ska locka. Kvinnor lär hon inte dra till sig iaf.

Hon är okänd som politiker, men känd i form av skönhetsmiss. Olika saker.

Anonym sa...

"Fördelarna lär vara att hon lockar en del (framförallt kvinnor) som röstade på Hillary."

Tror du verkligen det? Hon är ju i princip Anti-Hillary av det som framkommit hittills. De kvinnor som blev besvikna att inte Hillary valdes och tvekar att rösta på Obama är ju även de som sedan bestämt ogillade att någon annan än Hillary skulle bli Obamas VP. Varför skulle de då rösta på republikanerna för att dessa satte upp en kvinna-men-inte-Hillary?

Anonym sa...

Hon är ju rätt snygg för att vara 40-nåt i alla fall. Det är det viktigaste.

Jonas N sa...

Jaja Anonym ...

Om du tror att det är så, så är det säkert så också i din föreställningsvärld.

Bekymra dig nu inte så mycket över sånt du inte rår över ...

PS Jag skrev ju att han suttit i senaten, och röstat lite försiktigt där. Både i delstatens och nationens. Glömt detta? Men det är fortfarande inget exekutivt ansvar DS

Anonym sa...

Jonas, du behöver inte bli nedlåtande mot mig.

Orkar inte diskutera detta, men jag anser verkligen att det här är ett katastrofval från McCains sida. Kanske smart för att ro åt sig lite röster på kort sikt, men på lång sikt tycker jag att det är ett dåligt val.

Peter sa...

Sluta klanka ner på henne, hon har varit borgmästare i en stad med 6.000 invånare och sedan guvernör för den till ytan största staten i USA i mer än ett år, nästan två. Hon är superkvalificerad att leda den fria världen.

Obama kan ju nu ge upp hoppet om Alaskas tre elektoralsröster.

Det är ju nästan som att man skulle kunna tro att hon valdes för att det skulle skapa de största nyhetsrubrikerna och på så sätt dra ner Obamas uppgång efter konventet mest.

Jonas N sa...

Anonym

Tja, jag tyckte du lät ganska nedlåtande mot både McCain och Palin i ditt första inlägg.

Förutom okunnig alltså (men där menade du ju att du var i paritet med amerikanska allmänheten?)

Den mest uppenbara nackdelen jag ser med valet är att hon är ett 'taktiskt defensivt drag' för att matcha sådant som Obama-kampanjen annars skulle vilja sjukta in sig på.

Vi får se. Jag tror att det är bra. Både modigt, och lite utmanande vågat. Håller det, kan det bära långt.

Mattias sa...

Anonym 5:27 PM, 5:47 PM, 5:49 PM:

Det här verkar mer vara ett skämt från din sida.

Hon har mycket mer erfarenhet än Obama, och mer "executive experience" än McCain.

Bara för att man är kvinna kan man alltså inte vara emot att mörda små barn (som hon ser det alltså, själv är jag för abort)?

Ja hon är med i NRA och gillar att jaga, vad är konstigt med det? Dina förmodar mot kvinnor verkar vara rätt så extremt.

Även om hon skulle varit modell (jag har inte lyckats hitta någon information som bekräftar det, även om jag inte har sökt särskilt mycket eftersom det inte är viktigt för mig) så har det absolut ingenting att göra med McCains celebrity-argument. Celebrity-argumentet hade att göra med att Obama var känd men utan erfarenhet och inte redo att leda. Det är alltså två helt olika saker.

Obama har lite drygt tre år i senaten bakom sig, varav de två sista har han kampanjat under så han har missat en hel del. Hans erfarenhet är i stort sett 0.

Du är alldeles för mycket fast i grupp-tänkandet som präglar svensk politik. Bara för att en kandidat är kvinna betyder inte automatiskt att alla kvinnor röstar på henne. I USA är väljarna mycket mer engagerade och går på andra saker än yttre attribut, som t.ex. åsikter. Kvinnor kan precis som män gilla frihet och därför rösta republikanskt. Jag tror att hon kan dra till sig många kvinnor, men förhoppningsvis inte därför att hon är en kvinna utan p.g.a. det hon står för.

Jonas N sa...

Mattias

Jodå, hon ställde upp i Miss Alaska, och kom tvåa, men hon har vunnit lite typ skol-tävlingar också. Hon har nog vunnit några titlar med sitt skolbasketlag också, som hon fått posera inför fotografer med.

Men det är ju inte för dessa bedrifter hon har blivit ombedd. Damen har både rak rygg och kan ta i med nyporna ...

Sådant går hem hos amerikanska väljare (mycket bättre än hos sosse-bortklemade svenskar, tyvärr)

Mattias sa...

Jonas N:

Ja hennes resultat som Guvenör från Alaska kommer förmodligen att visas av McCain/Palin.

Frågan är bara hur effektiva sådant är? Hon har långt mer erfarenhet än Obama, det kan vi nog alla vara överens om. Hon har exekutiva erfarenheter från en delstat, men frågan är ju hur hon kommer att hantera hela landet? Jag hoppas på att hon inte viker ner sig och har samma angreppssätt som i Alaska, men det är väl något som kommer visa sig under kampanjen.

Ang. personligheter i Sverige vs. USA: Ja, i Sverige röstar du på ett parti som (i praktiken) utses sina kandidater. Då partierna måste vara säkra på att kandidaterna ska lyda partiets vilja så kommer bara personer utan ryggrad och egen vilja in.
Det är mycket bättre i USA där du måste ha stuckit ut, stått upp och stått fast för att väljarna ska få upp ögonen för dig och lita på dig.

Jonas N sa...

Alltså, en vice-president kommer i sitt ämbete inte att leda landet som sådant (bara ifall McCain skulle trilla av pinn)

En VP har andra uppgifter i adminstrationen. Främst att bryta mark på områden där presidenten inte gärna kan gå in och kohandla som sådan. Se det som mmotsv en 'partisekreterare' här hemma.

Jag hoppas att hon växer in i rollen och hon kanske kan ta över såsmåningom. Jag tror inte att det är förmåga eller kvalitet som saknas. Men som du säger, än så länge en del erfarenhet.

(Hon blev visst Alaska-mästare i basket 1982. Som 18-åring!)

Peter sa...

"Alltså, en vice-president kommer i sitt ämbete inte att leda landet som sådant (bara ifall McCain skulle trilla av pinn)"

McCain är 72, han har spenderat över fem år i ett fångläger i Vietnam något som troligtvis inte har förlängt hans livslängd precis, och han har haft cancer.

Vem han väljer som VP kommer att granskas extra noga, frågan är om de lite mer än två månaderna som är kvar räcker för att göra väljare säkra att hon är lämpad att leda landet.

Jag tvivlar.

Mattias sa...

"Alltså, en vice-president kommer i sitt ämbete inte att leda landet som sådant (bara ifall McCain skulle trilla av pinn)"

Jo men det finns ju trots allt en risk att hon kommer att bli President, det är ju en utvärdering man måste göra av alla VP:s, Presidenter har ju dött och blivit mördade under sin ämbetsperiod.

Mattias sa...

Peter:

McCain har varit en soldat, har väldigt god hälsa och är väldigt aktiv. Det är klart att det finns en risk att han kommer att dö under sin ämbetsperiod men jag personligen tror att hans aktivitet överväger hans ålder.

Jonas N sa...

Ja, det är klart att hon kommer att nagelfaras. Allt annat vore otänkbart.

McCains mamma är 95 och brukar jaga pojken sin med kvastskaftet fortfarande.

Jag tror att McCains ev ålder nog väger tyngre in på valet av honom själv som president, än på valet av VP.

Och om hon får växa in i rollen under fyra år till kommer hon både att testas, och vara närmare 50 (ifall McCain skulle avböja omval)

Men då blir det en annan femma igen, dvs primärval där alla kan utmana henne.

Apropos VP som blir president: Visste du att Reagan utmanade sittande Gerald Ford i primärvalet 1976 där han dock förlorade, varpå Ford forlorade mot Carter!?

Peter sa...

mattias, vilken aktivitet? McCain har ju tvingats vila upp under helgerna för att klara av att kampanja, vidare så käkar han ju sömnmedel. Så uppenbart måste ju Palin kunna ta de viktiga samtalen kl 3 på morgonen...

jonas n, McCains mamma har inte fått utstå vad McCain har utstått.

Väljare som är oroliga över McCains ålder kommer ju att titta på hans vp.
Frågan är ju om Palin kommer att lugna dessa.
Så ja, hans val av vp kommer att påverka det hela. Andra kandidater hade troligtvis fått fler att ta en chans när det gäller McCain.

---

Förövrigt angående vad en vicepresident gör och inte gör, Palin verkar inte veta...

Jonas N sa...

Några minuter sedan, när Sara Palin håller sitt första tal som VP-kandidat:

Video, 11 minuter

Det är nästan så man blir tårögd!

Och om man jämför Mona, som siktar på statsministerposten 2010, och tänker på hennes ryggrad, hennes bedrifter under alla år i politiken ...

(eller Reinfeldt för den delen)

.. börjar jag f_n i mej nästan storböla ...

Tobias Levander sa...

Jag tittade på hela McCains och Palins valmöte via C-span och tycker det var lyckat, men hela föreställningen var utan partipolitiskt innehåll. Mycket lite McCain och Palin sade hade inte kunnat sägas av barack Obama. Att Både McCain och Palin smörade rätt ordentligt för fackföreningsrörelsen var särskilt anmärkningsvärt.
"Bipartisanship" betonades och det kan vara ett lyckat tema för en kandidat vars parti är i underläge. John McCain vet att han som president får hantera en klart demokratisk kongress, med en senat där hans parti bara har 44 platser och ett representanthus med färre än 200 republikaner. "Bipartisanship" är då nödvändigt, men det är inte nödvändigtvis lyckat som kampanjtema för en republikan, när väljarna förväntar sig krafttag mot "styggelser" som Roe vs. Wade och vad vi kallar könsneutrala äktenskap.

Anonym sa...

Hon är okänd som politiker, men känd i form av skönhetsmiss.
Hon är också f.d. modell

I verkligheten är det tvärtom, Palin är känd för att ha utmanat inte minst republikanska ledningen i Alaska och försvarat lokala intressen mot oljebolag. Dessutom är hon ingen fd modell. Ingen blir känd för att ha vunnit ett scholarship genom att bli Miss Wasilla eller komma tvåa i Miss Alaska. Hon kommer från en gedigen idrotts och friluvslivsfamilj. Vad hon är känd för är sin framfart i Alaskas politik.

Palin har på egen hand arbetat sig upp från ingenting drivit fiskeri med sin man och nåt annat företag i friluftslivsbranschen. Startat på lokalpolitiker nivå och av egen maskin utan föräldrar, makar eller någon korrupt partiorganisation som jämnat vägen och vaggatt henne till sina politiska poster. Hon satte hela sin politiska karriär på spel och utmanar den sittande korrupta republikanska ledningen i Alaska och gjorde rent hus. Ligger på otroliga 90% i approval rating i Alaska.

Det man kan se i olika tidigare intervjuer på tuben så klarar hon sig mycket bra i när hon frågas ut om den förmodade skandalen som troligen inte alls är någon skandal. Historiskt har t.ex. nord kandidater behövt en sydstatare som running mate och vice versa. Detta har nog ändrats men två Washington karriärister en från den korrupta demokratiska Daley protektoratet i Chicago och en östkust advokat från Delaware kan bli för mycket av det goda. Att sen dessa två stöds ”America hating” utlänningar lär inte hjälpa dem. Inte någon som kan betraktas som folklig ”heart land American” på den demokratiska sidan, med Palin har GOP fått detta med råge.

How a Hockey Mom Turned Alaska's Political Establishment Upside Down
“When the family wasn’t running or hiking, it was hunting or fishing.”, … “We could literally go hunting out our back door,” Chuck Jr. said. Sarah shot her first rabbit at age ten not far from the back porch. In her teens, she hunted caribou with her father. The family’s freezer was always full of fish and game.“

“During the summer, their father put away the television. For entertainment, he put up a basketball hoop with a dirt court in the back yard.”

“Heather— a year older in school—often enlisted Sarah’s help with book reports. “She was such a bookworm. Whenever I was assigned to read a book, she’d already read it,” Heather said.”

“Sarah’s thirst for knowledge was nurtured in a household that emphasized the importance of education. There was never any question that all the Heath kids would go to college. “

“The rest of the kids, I could force them to do something,” Chuck Sr. said. “But with Sarah, there was no way. From a young age she had a mind of her own. Once she made up her mind, she didn’t change it.”

“She never lost an argument and would never, no matter what, back down when she knew she was right,” Chuck Jr. remembers.

“Later, when his daughter became governor, Chuck found it immensely amusing that acquaintances asked him to sway Sarah on particular issues. He says he lost that leverage before she was two.”


Would Alaska Gov. Sarah Palin be a grand slam as McCain's Veep?