Barack Obama behövde två presskonferenser på sig för att förklara sin position angående trupperna i Irak.
Barack har länge sagt att han tänker dra tillbaka så gott som alla trupper från Irak inom 16 månader, cirka två brigader i månaden. Han tänker dock lämna kvar en del trupper för att skydda ambassaden och för att träna irakiska soldater. Hur stor den truppen kommer vara har han vad jag vet inte uppgett.
På senare tid har det cirkulerat rykten om att han inte kommer dra tillbaka trupperna i lika raskt tempo som han sagt under primärvalssäsongen. Detta tog han frågor på vid en presskonferens. Han kallade rykten "pure speculation" men sa sedan ett ord som ändå fick media att skriva att han komma att ändra sig, "refine". Han kommer träffa befälhavare på plats i Irak, lyssna och "continue to refine".
Media började nu skriva att han kommer ändra sig, vilket gjorde att han kallade till en ny pressträff, och upprepade där återigen att han inte säger något annat nu än vad han gjort hela kampanjen.
Om Obama håller på att ändra sin inställning till det snabba tillbakadragandet av trupperna från Irak eller om det bara är en tidningsanka är svårt att säga. Efter hans resa till Irak kommer vi säkert få veta mer. Han kommer jagas av den här frågan då, speciellt under resan.
Det är också intressant att återigen notera hur ett enda litet ord kan skapa så mycket skriverier i en presidentvalskampanj.
2008-07-04
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vad jag kan bedöma har Obama aldrig slagit fast tidsplanen i sten. Som den realist och pragmatiker han är inser han att villkoren för ett tillbakadragande mycket beror på förhållandena på marken, som kan ändras från dag till dag.
I en debatt inför de tidiga primärvalen vägrade Obama vad jag minns att kategoriskt lova att alla amerikanska trupper skulle vara ute vid första mandatperiodens slut i januari 2013. Han befann sig i underläge gentemot Hillary Clinton och hade kunnat vinna viktiga poäng på ett sådant löfte. Han insåg dock att det var oklokt att ge löften han kanske skulle tvingas äta upp som president.
Att Obama nu vill ge utrymme för justeringar i tidsplanen är egentligen bara intressant för en mediakår som vill göra nyheter av allting, antikrigsaktivister som tror att USA kan dra sig ur på en gång (vilket är omöjligt) och republikaner som vill försöka utmåla Obama som "flip-flopper", en etikett som skadade John Kerry 2004. Vad jag kan förstå ligger ambitionen att avsluta det amerikanska åtagandet i Irak fast och det måste väl ändå anses som det viktigaste?
Obama är en pragmatiker och en skicklig politiker. Hans skicklighet som politiker har också blivit den senaste måltavlan för motståndarna, som nu utmålar honom som en "typisk politiker". För en person som så länge utmålats som vänsterradikal och allmänt främmande måste det på sätt och vis vara en lättnad att utmålas som en typisk politiker!
De senaste dagarnas debatt om Obamas "högervridning" kan för övrigt ses som ännu ett bevis för det ofta upprepade påståendet att presidentvalet 2008 är en folkomröstning om Barack Obama. Den annars på många sätt så imponerande John McCain är i detta sammanhang bara relevant på så sätt att han inte är Barack Obama. Han kan detta år bara vinna om en majoritet ogillar Barack Obama, inte på egna meriter.
"Folkomröstning om Obama" är mycket bra uttryckt. Det känns som det går åt det hållet.
Skicka en kommentar