2008-07-31

Dålig studs

Jag konstaterade tidigare att Obama fick en bounce, en studs uppåt i opinionssiffrorna, av sin utrikesresa. Den blev dock väldigt kort verkar det som. Direkt efter talet i Berlin ledde Obama med så mycket som nio procentenheter i Gallups dagliga trackingpoll. Nu är den ledningen utraderad och hans ledning har krympt till ynka en procentenhet.

Rasmussen, som också har en daglig trackingpoll, visar nästan exakt samma siffror, Obama leder där med två procentenheter.

En reflektion här från USA är att media hela tiden pratar om McCains kampanj som om den är i kris. Nästan vad de än gör så är det ett tecken på olika problem kampanjen ska ha. Inte minst den senaste reklamfilmen "Celeb" pratas om på det sättet. Det stämmer ju inte riktigt överens med opinionssiffrorna som visar ett underläge för McCain, men inget oöverkomligt.
Om McCains kampanj fortsätter prata om medias kärlek till Obama så spelar deras rapportering McCain rätt i händerna. Folks bild av McCain och hans kampanj verkar inte stämma med medias bild, vilket kan underbygga McCain-kampanjens bild av Obama som bara en celebrity.

10 kommentarer:

Peter sa...

Hade McCainkampanjen inte varit orolig över läget så hade de inte valt att bryta löftet om en hedervärd kampanj.
Det beslutet säger mer än alla opinionsiffror.

Niklas Frykman sa...

Om McCain tänker utnämna Romney till VP så misstänker jag att han gör det snart, i nära anslutning till OS. -> Romney = OS = bra media.

Sedan får du nog sällskap av några tusen mormoner från Utah. ;)

Mathias Sundin sa...

VIKTIGT MEDDELANDE: Blogger har indentifierat min blogg som en potentiell spamblogg... Jag har begärt en "review" av bloggen, men innan den är genomförd kan jag inte uppdatera. Helt otroligt värdelöst om ni frågar mig, men inte mycket jag kan göra mer än att vänta.

Mathias Sundin sa...

Frykis: Det är ingen dum tankegång alls!

Peter sa...

Jag har svårt att tro att McCain väljer Romney som vicepresidentskandidat.

McCain kallade ju för åtta år sedan prominenta ledare för den kristna högern för "intoleransens agenter" och har ju sedan dess jobbat för att få dem att lita på honom. Dock efter att ha kört över både Hagee och Paisley med sin buss så kanske det inte är särskilt lämpligt att välja en mormon som vicepresidentskandidat.

Vidare så ser ju inte OS och IOK ut som något man vill bli förknippad med i år.
Fullt med utländska journalister i Peking innebär ju om det sker några som helst demonstrationer så kommer dessa få ordentlig bevakning. Och hur kommer regimen reagera på det? Och hur kommer IOK ställa sig? Efter propagandafilmen för Kina som de producerade så är jag tveksam att de kommer att göra det rätta.

Johan Ingerö sa...

"Hedervärd kampanj" = demokraterna utmanar McCain som dement och labil pga posttraumatisk stress samtidigt som McCain sänder reklamfilmer där han medger att demokraterna ha en poäng.

Allt enligt Peters synnerligen objektiva bild av den amerikanska politiken.

Peter sa...

Johan, har ju aldrig hävdat att jag är objektiv. Och jag skulle ju aldrig heller hävda att du är det.

Gällande McCains temperament så finns det ju en hel del republikanska senatorer som vittnar om att mannen har alldeles för kort stubin.
Finns ju inget skäl till att köra reklamfilmer om det, utbrottet kommer ju förr eller senare. McCain kan ju bara hoppas att det inte finns en videokamera i närheten...

Niklas Frykman sa...

Jag misstänker att Obamas övertag i elektorskollegiet är överskattat också... De visar fortfarande Indiana som blått och det är väl typ den rödaste staten som finns i norr.

Skrev för övrigt en bloggpost om Romney och mormonerna i Nevada, men även min blogg verkar ha drabbats av något ondsint och går inte att komma åt.

Anonym sa...

Spamblogg?

Byt bloggvertyg istället. Förslagvis Wordpress på egen webbplats, det är smidigt :)

Peter sa...

Indiana är kraftigt förbisedd då det gäller opionsundersökningar.
Dock att den skulle anses vara blå är väl att ta i.

RCP anser att det är en toss-up, deras medelvärde ger Obama +0,5.

Electoral Vote har den som "Barely Democrat" efter den senaste mätningen i juni som gav Obama +1,0.

Pollster ger McCain +0,6 i sitt medelvärde.

Och slutligen FiveThirtyEight, som är mitt förstahandsval, säger att staten "Leans GOP" och ger McCain en 73% chans att vinna staten i november.

Uppenbart gällande Indiana är att den har svängt ordentligt åt demokraterna, detta då med tanke på att Bushs avstånd till Gore var 15,7% 2000 och hela 20,7% till Kerry 2000.
Sen om den har svängt tillräckligt för att Obama skall kunna vinna är dock osäkert, dock jag har sagt tidigare att jag tror att Obama vinner.

Så jag vet inte riktigt vad du får intrycket att staten skulle anses vara blå, och att Obamas övertag skulle vara överskattat?

(jag är förövrigt lat och skriver ett flertal gånger % när jag menar procentenheter...)