2008-06-01

Tabbe av McCain

John McCain och republikanerna verkar ha laddat rejält för att angripa Barack Obama över att han inte besökt Irak på två år. McCains angrepp kombinerades med en räknare på hemsidan över hur många dagar det var sedan Obama besökte Irak och reklamfilmer likt denna. Allt verkar gå enligt plan.

Men så gör McCain ett misstag. Vid en fundraiser säger han följande:

"I can tell you that it is succeeding. I can look you in the eye and tell you it's succeeding. We have drawn down to pre-surge levels."



Obama-kampanjen klippte till direkt och skickade bland annat fram John Kerry för att kommentera. För trupperna är inte tillbaka på "pre-surge-level", alltså den storlek de var innan truppförstärkningarna kom till Irak under förra året. Då var de cirka 130 000, nu finns 155 000 på plats. Men det är riktigt att trupper tas hem just nu. Dock kommer det i juli finnas cirka 140 000 trupper kvar i Irak. Lägre än toppen, men högre än "pre-surge-level".

När man attackerar motståndaren för att han inte har tillräckligt kunskap över situationen i Irak är det som alla förstår mindre bra att göra den här typen av misstag. Dessutom verkar McCain-kampanjen inte backa. De kunde ha sagt att han råkade säga fel. Nu anklagar de istället Obama-kampanjen för att märka ord och fortsätter attackera honom för att han inte besökt Irak.

Jag tror inte att folk efter en sån här kommentar drar slutsatsen att McCain inte kan något om situationen i Irak. Men det tar ju verkligen udden av angreppet på Obama.

1 kommentar:

Peter sa...

När man blir äldre så börjar man ju blanda ihop saker ting, vilket jag gissar förklarar att McCain blandar ihop nu med framtiden, inte svårare än så. Problemet är ju att man kanske inte då skall ha tillgång till kärnvapenkoderna utan helst bara tvguiden. McCain kan ju vakna upp en dag och få för sig att det kalla kriget fortfarande pågår.

Tack vare då att McCain inte bara kunde erkänna att ha sa fel, så kan nu Obama attackera igen, nu för att han inte kan erkänna ett misstag och då som grädde på moset också knyta ihop honom med Bush.

Som sagt. McCain vet inte vad som väntar honom.

Vad är förövrigt idéen att åka till Irak om man nu ändå inte lär sig något när man är där? Trots att McCain har varit där ett flertal gånger så verkar han ju fortfarande ha problem med shia och sunni och vilka som Iran skulle stödja, och nu även då också hur många trupper USA har i landet.
En lösning här vore allt att McCain skulle ställa in lite besök till Irak och istället ta tid och lära sig saker och ting.