2008-06-03

So long, and thanks for all the fun

Det mesta talar för att Hillary Clinton är redo att kasta in handduken, i alla fall en del av den. Troligen redan ikväll. Bara det faktum att hon håller tal i New York talar för det. Cirkeln sluts. Dessutom har det tidigare gått ut meddelande till hennes advance team (de som åker i förväg och förbereder hennes framträdanden) att de är välkomna till New York för att lyssna på henne. Igår sa en av hennes kampanjordförande, Tom Vilsack, att hon borde ge sig om Obama nu når rätt antal delegater.

Som ni säkert redan har läst på massa ställen har AP tidigare under dagen gått ut med uppgifter om att hon ska tacka för sig i kvällens tal. Det dementerades av kampanjen:

"The AP story is incorrect. Senator Clinton will not concede the nomination this evening."

Dessutom menade AP att Obama kommer ha det antal delegater som räcker för en majoritet. Flera superdelegater har under dagen också officiellt gett sitt stöd till Obama, 13 just nu. Flera superdelegater som inte officiellt gett sitt stöd ännu har ändå sagt hur de tänker rösta.

Obama håller på sin kant på att fila på segertalet som han ska framföra i samma arena som republikanerna ett par månader senare ska hålla konvent i och nominera John McCain.

Efter alla spekulationer under dagen kan det mycket väl också bli något av ett anti-klimax. Hillary Clinton kan säga att visst han har nått över rätt antal, han kommer troligen vinna, men superdelegaterna kan fortfarande ändra sig. Tänk på vad kampanjen sa i sin dementi, "will not concede the nomination". Hon kommer inte erkänna sig besegrad Inte erkänna att Obama vunnit nomineringen. Några rådgivare säger precis detta enligt The Fix. Barack Obama kan hålla ett tal där han säger att han nått en majoritet av delegaterna - men låta bli att säga att han vunnit. Det kommer ändå alla medier säga åt honom. Då blir inga Clintonsupporters sura, inte på honom i alla fall.

Nu kommer dessutom uppgifter om att Hillary Clinton sagt i en telefonkonferens med andra politiker från New York att om Barack Obama frågar henne om hon vill ställa upp som vice presidentkandidat så skulle hon gladeligen fundera på det. Kanske är detta hennes plan. Genom att inte ge upp helt, kan hon sätta press på Obama att välja henne. Eller rättare sagt, hon ger honom inte valet att välja henne, hon ger honom valet att välja bort henne. Väljer han någon annan väljer han bort Clinton. Det kommer göra en del av hennes fans sura. Det ökar risken/chansen att Obama förlorar i november och öppnar möjligheten för Clinton att ställa upp igen om fyra år.

Ja, det känns som vi kan sitta och spekulera hela natten. Låt oss göra det! =)

Men, angående rubriken på inlägget. Hur det är blir så vill jag tacka Hillary (hon läser säkert detta) för att hon ställde upp som kandidat. Det har varit kul att följa henne. Hon bedrev en formidabel kampanj. Hennes enda problem var att Barack Obama drev en bättre.

UPPDATERING: Nu när jag läser AP lite noggrannare skriver de faktiskt samma sak. Att hon kommer erkänna att Obama har det antal delegater som behövs, men inte erkänna sig fullständigt besegrad.

Vad tror ni kommer hända?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att det vore bra för demokraterna om Hillary blev vicepresidentkandidat. Hon stärker inte Obamas svagheter och är ingen lockande kraft för republikaner som kanske funderar på att rösta demokratiskt.

bl00m sa...

på kort sikt, obama kommer att tacka för förtroende från väljarna i alla delstater och bla bla. Clinton kommer att lyfta fram alla 17 miljonerna som har röstat för henne och tacka för deras stöd. Hon kommer dessutom att avsluta (suspend) kamanjarbetet och tacka för allt engagemang bla bla.

På medellång sikt, ca en vecka. Hon kommer att ge upp kampanjen, lyfta fram obama som kandidat, ta några veckors semester

På lång sikt, i august,september sätta igång med senatsjobbet, avbrutet då och då för lite kampanjarbete, för obama men även för kongressval på olika håll för att bygga vidare på sin ställning. Och hon kommer inte att bli nominerad till vice presidentkandidat.

Tobias Levander sa...

Min förmåga att göra förutsägelser under denna primärvalssäsong har inte varit alldeles strålande, men jag vågar nog instämma i att Hillary inte blir vicepresidentkandidat och kommer att vänta ytterligare ett tag med att slutgiltigt lägga ner kampen om nomineringen. Jag ska dock försöka hålla mig vaken och höra vad hon säger.

Tanken på Hillary som VP är ändå lite lockande från demokraternas synvinkel, då det skulle kunna hjälpa Obama att snabbt samla de många miljoner registrerade demokratiska väljarna bakom sig (väljare som inte alltid nödvändigtvis röstar demokratiskt när det verkligen gäller). Ett år som detta, när demokraterna tycks skaffa sig ett övertag när det gäller hur folk identifierar sig politiskt och rekordmånga primärvalsväljare har ägnat tid, engagemang och intresse åt partiet och dess kandidater, är detta enormt viktigt.

Å andra sidan är känslorna på många håll i det segrande Obama-lägret mycket svala inför Hillary och namnet Clinton, vilket skulle kunna dämpa den entusiasm och det engagemang som burit fram Obama i primärval och partiomröstningar. Det finns även många andra skäl att se skeptiskt på idén.

Vad gäller vicepresidentfrågan är nog det bästa Obama kan göra att välja antingen en tidigare Clinton-anhängare eller någon som hållit sig neutral i primärvalssäsongen och respekteras av båda sidor.

Tobias Levander sa...

Det finns åtminstone två sätt att dra sig ur en presidentvalskampanj i detta skede. Det ena är att definitivt dra tillbaka sin kandidatur och frigöra de delegater man eventuellt vunnit att rösta efter sitt samvete på konventet.
Det andra är det som kallas "suspend a campaign", vilket innebär att man avslutar det aktiva kampanjarbetet (och vanligtvis ger sitt stöd till den ledande kandidaten) men fortfarande kan göra anspråk på sina delegater, som sedan kan användas i förhandlingar innan och kanske även under konventet. Dessutom kan man då kvarstå som en slags reservkandidat om sjukdom, skandaler eller annat gör den ledande kandidaten omöjlig.

Mitt Romney valde den senare möjligheten när han för vad som verkar som en evighet sedan drog sig ur kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Det tror jag även Hillary gör, när hennes besked kommer (eventuellt i natt, förmodligen lite senare).

Andreas sa...

Jag tror att vi kommer få se HRC fortsätta sin kampanj. T ex kommer hon antagligen framträda på ett kampanjmöte någonstans i Florida den 20 januari nästa år.