2008-06-20

Så går det i höstens presidentval

Jag har funderat länge på det här nu, troligen med resultatet att det blir helt galet. Hur som helst. Här är mitt tips över hur presidentvalet går. Först några tankar som ligger bakom gissningen.

Tim Russert sa år 2000 att valet skulle komma att handla om Florida, Florida, Florida. Han fick som bekant helt rätt. 2004 sa han Ohio, Ohio, Ohio. Rätt igen. Inför 2008 pekade han ut New Mexico, Arizona, Colorado och Nevada. Jag tror han får rätt igen.

Som ni bland annat kan läsa i min rapport så trendar denna del av Amerika åt demokraterna, bland annat genom folk som flyttar från Kalifornien. Men det finns också underliggande åsikter som passar republikanerna. Befolkningen ökar dessutom här medan den minskar i starka demokratiska fästen österut i landet. Det innebär att dessa delstater i väst kommer få fler elektorsröster medan nordöstra USA färre. Det kommer bli hård strid många år framöver i just dessa fyra delstater.

Om Obama vinner tre av dessa fyra delstater så kan han förlora både Ohio och Florida och ändå vinna (allt annat lika från 2004).

En avgörande grupp här är hispanics, huvudsakligen invandrare från Mexico. De finns framförallt i New Mexico, men även rätt många i Arizona, Nevada och Colorado. Bush presterade bra i den här gruppen och nådde 44 % mot Kerrys 53%. Upp från 35 % år 2000. John McCain borde kunna gå bra i den här gruppen efter det lagförslag som han la fram förra året tillsammans med Ted Kennedy. Det sas länge att Barack Obama inte skulle prestera så bra här eftersom hispanics röstade på Hillary Clinton. Men de verkade ha valt Clinton för att de gillade henne bättre, inte för att de ogillade Obama. Nu leder Obama klart hos hispanics över McCain.

Arizona stannar hos republikanerna mest tack vare att det är John McCains hemmastat. Bush vann Colorado med 5% år 2004 vilket visserligen nästan var en halvering från 2000, men ändå för mycket för att ta igen i år. Delstaten är något rikare än genomsnittet och har lite färre unga väljare. Det talar för McCain. Men också en hel del högutbildade, vilket talar för Obama. Colorado blir väldigt tight, men fortfarande republikansk.

New Mexico med sin stora population av hispanics, där jag tror Obama kommer göra bättre än Kerry, landar i Obamas kolumn. Nevada är oerhört svårtippad. Bush vann med 3% 2004, samma marginal som 2000. Delstaten är någor rikare än genomsnittet. Bush gjorde lite sämre bland hispanics än i exempelvis New Mexico, det blir svårt för Obama att vinna så mycket där. Nevada har en hyfsat stor svart befolkning, vilket kommer gynna Obama, men Kerry vann med nästan lika stora siffror i denna grupp som Obama gör. Alltså inte så mycket att vinna. Jag tror dock att Nevada trillar över till Obama, men väldigt knappt.

McCain har ingen bra organisation i Iowa och problem med en del åsikter kring etanolproduktion. Obama har ungefär motsvarande situation i New Hampshire. Iowa röstade på Bush och New Hampshire på Kerry 2004. Jag tror det blir tvärtom 2008. Det största väljarblocket i New Hampshire är independents. De känner McCain och han dom. Hans andra hemmastat som han kallar det. Det som talar mot McCain är den stora andelen högutbildade i NH som gillar Obama. Iowa är både fattigare och lägre utbildade än invånarna i New Hampshire. Det gynnar i huvudsak Obama, även om lågutbildare dras till republikanerna. Iowa har också en rätt så gammal befolkning, vilket gynnar McCain. Men som sagt, Iowa till Obama och New Hampshire till McCain.

I övrigt blir det inga förändringar på min karta. Osäkrast känns dock Virginia. Delstaten trendar demokratiskt men det finns gott om militärer och veteraner, det gynnar McCain. Skulle Jim Webb bli vp-kandidat - som jag tror det kan bli - så sätts verkligen Virginia i spel. Han är gammal militär och dessutom fd republikan. Det kan avgöra. Men i mitt tips stannar som sagt Virginia i McCains kolumn.

Michigan kan bli riktigt tight om McCain utser Mitt Romney till vp-kandidat. Det skulle hjälpa honom lite i New Hampshire också.

Obama vinner dessa delstater som Kerry vann 2004:

Kalifornien
Connecticut
Delaware
Hawaii
Illinois
Maine
Maryland
Massachusetts
Minnesota
New Jersey
New York
Oregon
Pennsylvania
Rhode Island
Vermont
Washington
Wisconsin
Washington D.C.

Och McCain dessa som Bush vann 2004:

Alabama
Alaska
Arizona
Arkansas
Florida
Georgia
Idaho
Indiana
Kansas
Kentucky
Louisiana
Mississippi
Missouri
Montana
North Carolina
North Dakota
Oklahoma
Ohio
South Carolina
South Dakota
Tennessee
Texas
Utah
Virginia
West Virginia
Wyoming

Delstater som vanns av Bush men nu kommer tillhöra Obama:

Nevada
New Mexico
Iowa

Delstater som vanns av Kerry men nu kommer tillhöra McCain:

New Hampshire

Det ger slutresultatet 273 till McCain och 265 till Obama.

9 kommentarer:

Mattias sa...

Knapp McCain-seger, det var intressant.

Det skulle vara kul att höra några tankar om Florida, jag vet att det är mestadels republikansk stat men tror du inte att Obama kan ha någon chans där?


För er som undrar vad

"det lagförslag som han la fram förra året tillsammans med Ted Kennedy."

Så åsyftas det här lagförslaget:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_Immigration_Reform_Act_of_2007

vilket var kritiserat för att ge amnesti till olagliga flyktingar och inte röstades igenom.

Tobias Levander sa...

Florida är en mestadels republikansk delstat på så sätt att de olika lokala församlingarna domineras av republikaner och de flesta av delstatens kongressledamöter är republikaner, men i presidentvalssammanhang är det en riktig "swing state". Bush den äldre vann delstaten 1992 och Clinton vann den 1996 och Al Gore förlorade där med bara 537 (omtvistade) röster. Över John Kerry vann Bush med 5%, vilket inte direkt var någon jordskredsseger i ett val där Bush nationellt vann med 2,4%.
Florida har länge ansetts som en ganska säker McCain-delstat, då befolkningen har en konservativ prägel, är relativt gammal (många pensionärer som flyttat in från andra delstater) och att det var en delstat där demokraterna inte bedrev kampanj inför årets primärval. I den senaste mätningen från Quinnipac leder dock Obama överraskande.
Min personliga bedömning är att Obama har en långt mindre än 50%-ig chans att vinna i Florida, men med sitt ekonomiska övertag har han lite att förlora på att kampanja hårt i delstaten och tvinga den ekonomiskt kastrerade McCain att satsa pengar där och ta resurser från delstater som Ohio, Minnesota, Pennsylvania och Colorado, delstater där Obama har större chans att vinna än han har i Florida.
Florida är definitivt en "battleground state" i år.

Peter sa...

Gällande vicepresidentskandidater och deras möjlighet att vinna den stat de kommer ifrån så är följande post från 538 klart läsvärd.

Anonym sa...

Jag har följt denna blogg ett tag nu, och jag tycker att den börjar färgas av det amerikanska medieklimatet - där McCain får fripass på de flesta sakerna han gör.

Jag hoppas att jag har fel.

Mathias Sundin sa...

Som vadå anonym?

Peter sa...

McCains FEC problem kanske?
Eller McCains problem med pastorer?

Anonym sa...

Som jag skrev i en senare kommentar - jag tycker att McCains felsteg i allmänhet i media tonas ned, medan Obamas slås upp.

Ta bara detta med "är kandidaten stolt över sitt land". Det blev ett himla ståhej när Michelle Obama yttrade att hon nu för första gången i sitt vuxna liv var riktigt stolt över sitt land. När John McCain nu finns på band att ha fällt liknande kommentarer får det inget "fäste" i media.

Jag har följt detta val sedan det första primärvalet, och känslan jag i allmänhet får är att McCains skandaler inte får samma fäste som Obamas. Hans pastorsproblem blåstes inte upp på samma vis, hans uttalanden likaså.

Det stör mig lite.

Arizona är väl även en av de stater som varit "up for grabs" nu enligt medierna? Var det inte jämnt där?

Och förresten - du rapporterade när en poll visade kandidaterna närmre än förväntat, men inte när Newsweek rapporterade en 15% skillnad mellan dem?

Mathias Sundin sa...

Men kan du vara lite mer specifik vad du tycker jag borde rapportera mer om.

Att den undersökningen rapporteras överallt i svensk media är ett stort skämt ärligt talat. Ingen annan undersökning kommer ens i närheten av den. Att svensk media rapporterar om den men inte speciellt många andra undersökningar ger en falsk bild (som vanligt).

jasonbob sa...

jordan 13
off white jordan 1
yeezys
goyard bags
kobe sneakers
golden goose starter
supreme shirt
golden goose shoes
balenciaga shoes
supreme