2008-06-15

Läget i opinionen

Jag tänkte ge er en kort blick av det nuvarande läget i opinionen och sedan en liten djupdykning i några av de underliggande siffrorna.

Gallup intervjuar varje dag 1000 personer i sin Daily Tracking Poll. Resultatet de presenterar visar läget de senaste tre dagarna, innan 9 juni var det de senaste fem dagarna. Läget just nu är att Barack Obama leder med 45-42. För fyra dagar sedan ledde han med 48-41. Innan Hillary Clinton kastade in handduken låg Obama och McCain tämligen lika. Om denna tendens fortsätter blev Obamas så kallade bounce liten och kortvarig.
Samma tendens går inte att se hos Rasmussen som också gör en daglig tracking poll. Där håller Obamas bounce i sig men han drar inte längre ifrån. Han leder hos Rasmussen med 49-43.

Det är intressant att titta på independents eftersom dessa kommer spela en avgörande roll. Bush förlorade independents 2004 mot Kerry men vann ändå eftersom de lyckades mobilisera så många republikanska väljare på valdagen. Det kommer inte funka för McCain, men kanske för Obama med nya demokratiska väljare. McCain behöver hur som helst vinna independents om han ska bli president.

Det gör han inte just nu. Hos så kallade "pure independents", alltså sådana som inte lutar åt vare sig republikanska hållet eller demokratiska där leder McCain visserligen med 35-26. Räknar vi dock in de som lutar åt något håll ligger han under med 39-46.

Barack Obama lockar just nu även färre demokrater än vad McCain lockar republikaner. Fler demokrater är otrogna och röstar på McCain. Men det räcker inte för McCain eftersom antalet demokrater är så mycket större än republikaner just nu.

WSJ och NBC publicerar hela sin undersökning så vi alla kan grotta ner oss i siffrorna. Intressant är att se hur väljarna uppfattar kandidaterna. Det mest positiva kännetecknet hos Barack Obama är "change" med 19 %, följt av "new ideas" 5%, "honest" och "young" med 3 % vardera. De negativa kännetecknen är "lacks experience" 14%, "his church" 4%, "disagree with his stands on issues" 4%, "muslim" 4%.
Totalt sett 44% positiva kännetecken och 45% negativa.

John McCain gillar väljarna för "military background" 16%, "experienced" 8%, "speaks his mind", "fair", "will keep country safe", alla med 5% vardera. Negativa kännetecken är "more of the same" 13%, "too old" 10%, "his stance on Iraq" 6%, "his views" och "dislike him" med 3% vardera.
Totalt 47% positiva och 44% negativa.

De ställer också "change" mot "experience" och frågar väljarna vilket som är viktigast i höstens val. Change vinner med 54-42.

En annan intressant sak som går att utläsa i samma undersökning är inställningen till Irak-kriget. På frågan om USA snabbt bör dra tillbaka sina trupper i början av 2009 eller stanna kvar tills landet är säkert så svarade i april 55% att trupperna borde tas hem. 40% ville att de skulle stanna. Nu i juni säger bara 49% att de borde åka hem och stanna kvar har ökat till 45%. Om denna trend håller i sig kan det bli avgörande för en McCain-seger.

Det finns mycket mer att kommentera från undersökningarna. Läs gärna och gör det i kommentarerna.

UPPDATERING:
Dagens daily tracking från Gallup visar att avståndet mellan Obama och McCain fortsätter minska, nu står det 44-42.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Andra mätningar har honom i större ledning dock.

Jag förstår inte vem som röstar på McCain, ärligt talat. Han vill ha USA kvar med trupper i Irak, har själv sagt att han inte är bra på ekonomi och har även uttalat att han inte använder datorer utan överlåter det till sin fru. En av de större punkterna på hans hemsida är hans försäljning av golfutrustning. Han flipfloppar hejvilt på sina ståndpunkter.

Skämtar amerikanerna med resten av världen?

Kanonkrubb sa...

Tjena mannen. Tänkte inte med den här kommentaren säga något av någon större betydelse annat än att bloggen är fantastisk. Helt undebrart att få läsa in sig lite på poänger som "anonym" här nere kanske missar; Vilka röstar egentligen för Mccain? Jag är inte lika insatt som du, men följer valet ganska hardcore - har inte läst många med lika bra analyser som du. Keep up the good work! Björne.

Mattias sa...

frihetstänkarna:

Kollar du till stater så är det främst syd- och "midwest"-stater som röstar republikanskt, medan kusterna röstar för demokraterna.

Om du menar de folkgrupper som röstar för McCain så är det väl:

Överklassen, som tjänar ekonomiskt på att han blir president.

Den korkade fattiga underklassen, som röstar republikanskt trots att de för en politik som inte gynnar dem överhuvudtaget, utan skickar ut dem för att dö i (oftast) onödiga krig. Dumskallarna brukar ofta kunna lockas (precis som Obama har antytt tidigare i sin kampanj) med vapenfrihet och större statlig propaganda för kristen moral.

McCain kommer även att dra äldre människor.

I sakfrågor kommer han även till viss del att dra med sig de som tycker att USA ska stanna i Irak, stöder hans syn på abort (vara emot det alltså) eller inte vill ha statlig sjukvård.

McCain kommer eventuellt också att få röster från den konservativt kristna högerna, även om han hittils i valrörelsen har haft svårt att locka dem.

McCain kommer också att dra många oberoende röster då han står nära mitten.

Det här är de grupper som jag tänker på, kommer du Mathias (eller någon annan), på fel så rätta gärna, jag bor inte i USA.

Peter sa...

Gällande Obamas bump så skriver bland annat Ambinder nu om att i undersökningar gjorda av Quinnipiac i Florida, Ohio och Pennsylvania före och efter att Obama vann det demokratiska primärvalet.

538 skriver om ytterligare ett antal undersökningar av samma mätinstitut i ett antal andra stater.

Att nu Obama enligt två olika undersökningar (förrutom då Quinnipiac då även ARG) för första gången har tagit ledningen i Florida är mycket illa för McCain.
Och det hjälper inte att McCain nu går ut och säger att om han blir vald då skall det borras för olja utanför Floridas kust...

Kanske borde revidera vad jag hävdade gällande hur valet slutar...

Hursomhelst, jag ser, precis som Ingerö, fram emot att få läsa om hur du tror att valet slutar.

yanmaneee sa...

longchamp bags
jordan shoes
yeezys
off white shoes
canada goose outlet
longchamp
adidas yeezy
kenzo clothing
yeezy sneakers
100% real jordans for cheap

Anonym sa...

Discover More Here n2f57x3a05 cheap designer bags replica replica bags online pakistan replica bags dubai pop over to this website c1u62h4h69 replica bags cheap Related Site b7m45t9m65 louis vuitton replica handbags replica bags and watches