2008-06-01

Hillary Clinton vann stort i Puerto Rico

Jag angav i förra inlägget att vallokalerna stängde i natt. Det gjorde de inte alls, de stängde klockan 21 svensk tid. När de gjorde det så visade det sig att Hillary Clinton vunnit enkelt. Enligt vallokalsundersökningen med så mycket som 70-30.

3 kommentarer:

David Holmberg sa...

Clinton vann med större marginal än vad opinionsundersökningarna visade, hon vann med hela 36 procentenheters marginal. Det gav ett nettoplus på 21 delegater.

Å andra sidan har clintonkampanjen allt mer fokuserat på "popular vote", och ur den synvinkeln var Puerto Rico nog lite av en besvikelse, 384 000 blev den total röstsiffran, vissa bedömmare hade trott på det dubbla.

Hon lyckades med det inte klara den där åtråvärda överstaplatsen på realclearpolitics lista. Närmare än så lär hon inte hamna, eftersom de väntas dubbelsiffriga förluser för henne på tisdag.

För Obama, som ju blir demomraternas kandidat, visade primärvalet i PR på ett problem han faktiskt har. Han lyckas inte attrahera "Hispanics" i någon större omfattning, dessa som är "swing-befolkningen" i flera av de viktiga swing-delstaterna.

Richardson som VP skulle kanske fixa några hispanics men å andra sidan kanske ett sånt par skulle ses för mycket som ett minoritetslag.

Anonym sa...

Det har inte rapporterats så mycket om Puerto Rico, men jag undrar varför Hillary Clinton kunde vinna så stort där?

Tobias Levander sa...

En anledning till att Hillary vann så klart i Puerto Rico är förmodligen att hon är senator från New York, en delstat som är hem för många exil-puertoricaner, en grupp Hillary Clinton är populär bland.
Hillary räknade med att många puertoricaner har släktingar i New York som säkert talat gott om henne och satsade en del på sin kampanj i området.

Jag har f ö lite svårt att förstå varför Puerto Rico i primärvalssammanhang har större vikt (alltså ger fler delegater) än vissa av de minsta delstaterna, då invånare i Puerto Rico inte har rösträtt i presidentvalet.