2008-05-22

Vem tar över efter Teddy Kennedy?

Jag har hittills inte skrivit något om Ted Kennedys tragiska sjukdom. Mest för att det redan skrivits mycket i svensk media om det och jag inte hade något övrigt att tillföra. Men nu har jag det. Kennedys tid i senaten är nu troligen begränsad. Förhoppningsvis kan något göras åt hjärntumören men troligen kommer han tvingas lämna senaten. Då öppnar sig en plats i senaten från Massachussetts för första gången sedan 1984.

Det finns flera som är redo att försöka ta över. När John Kerry (som är den andra senatorn från Massachussetts) försökte bli president 2004 förberedde sig många på att ta över den plats han skulle lämna efter sig om han skulle få flytta in i Vita huset. Dessa personer finns fortfarande kvar och är redo.

En är kongressledamoten Ed Markey. Han kom in i representanthuset 1976 och förlorade senatsvalet 1984 mot Kerry. 2004 satsade han 300 000 dollar i tv-reklam när han förberedde sig för att försöka ta över Kerrys plats. Idag har han 2,4 miljoner i kampanjkassan.

En annan är kongressledamoten Barney Frank. Även han laddade 2004 med en 350 000 dollars reklamkampanj. Han har dock ett tungt uppdrag i representanthuset som han kanske inte vill ge upp.

En tredje potentiell kandidat är tidigare kongressledamoten Marty Meehan. Idag jobbar han som kansler för University of Massachussetts. Han har en mycket välfylld kampanjkassa på 4,8 miljoner.

En fjärde möjlig kandidat är Robert F Kennedys son, Joseph Kennedy II, även han kongressledamot.

Bland republikanerna finns namn som Jim Ogonowski som redan bestämt sig för att utmana John Kerry när han nu är uppe för omval 2008. Ett annat intressant namn är president Bushs tidigare stabschef, Andrew Card. Han var personen som viskande berättade för Bush vad som hade hänt i New York den 11 september.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

En inte orimlig "dark horse" i sammanhanget är Victoria Reggie Kennedy, Ted Kennedys fru sedan 16 år. Hon är relativt okänd, men har varit en framgångsrik advokat och lär ha talets gåva. Hon är också så pass ung (54) att hon kan tänkas sitta några mandatperioder.
Om hon vill ha posten är jag ganska säker på att hon blir vald.

Mathias Sundin sa...

Du har så rätt så!